AMSTERDAM – Rood fruit blijkt meer dan alleen lekker en gezond: Bessen, frambozen en aardbeien zouden je ook mooier maken. Recent onderzoek wijst namelijk uit dat de vruchten erg goed zijn voor de huid.

Dit positieve effect zou voornamelijk komen door het antioxidant ellaginezuur, dat veel in rood fruit voorkomt. Het stofje zou rimpels doen verminderen en beschadigingen door zonverbranding herstellen.

Dat blijkt uit recent onderzoek van de Koreaanse Hallym Universiteit, waarover Science Daily zondag bericht.

Vlekken

"Zonlicht veroorzaakt vlekken, rimpels, doet de elasticiteit verdwijnen en kan huidkanker veroorzaken,” verklaart onderzoeker Ji-Young Bae, die de resultaten presenteerde. “Als je veel onbeschermd in de zon zit, kan de huid zichzelf niet meer herstellen en wordt de schade erger.”

Een oplossing voor dit probleem vond het universiteitsteam uiteindelijk in ellaginezuur. Om de werking ervan vast te stellen werd een crème met het antioxidant getest op mensencellen en muizen.

Elastisch

De crème bleek daadwerkelijk de afbraak van collageen, dat de huid elastisch maakt en beschermt, tegen te gaan en ontstekingen te voorkomen.

“Een crème met het bestanddeel kan er dus voor zorgen dat de huid herstelt, waardoor die strakker en frisser lijkt, “ aldus Ji-Young Bae. “Maar je kan ook op een natuurlijke manier je huid jong houden door veel noten, groenten en rood fruit te eten."