BAARN - Maar liefst 82 procent van de Nederlanders voelt zich absoluut niet prettig in bikini of zwembroek; in badkleding zijn alle vormen wel erg goed zichtbaar. Een derde zegt zich zelfs te schamen voor haar lichaam.

Dit blijkt uit een enquête van de websites Valtaf.nl en GezondheidsNet.nl onder ruim 4000 bezoekers.

Maar liefst 95 procent van de ondervraagden geeft aan nog voor de zomer een aantal kilo’s te willen verliezen, twee derde daarvan zou tevreden zijn als ze 1 tot 10 kilo afvallen.

Gezondheid

Voor een op de vijf is de gezondheid de voornaamste reden om af te vallen. Opvallend is dat een flink deel van de ondervraagden al last heeft van een gezondheidsprobleem en vanwege die reden ook moet afvallen.

Uit de enquête blijkt ook dat ruim 65 procent van de ondervraagden vorig jaar al wilde afvallen. Dit is het grootste deel van de groep toen wel gelukt, maar gedurende de winter zijn ze weer aan gekomen.

De meest genoemde andere redenen dat ze zijn aangekomen zijn ziekte en daarbij behorend gebruik van medicatie, stress of depressieve gevoelens en stoppen met roken. Slechts 10 procent is de vorig jaar verloren kilo’s nog steeds kwijt.