AMSTERDAM – Van de Nederlandse vrouwen gebruikt 80 procent verkeerde cosmetica. Dat zegt Jetske Ultee van de Velthuis Kliniek. Zij gaat samen met het Erasmus MC onderzoek doen naar de ingrediënten van cosmetica en de manier waarop vrouwen deze gebruiken.

Doel van dit onderzoek is dat vrouwen een betere keuze kunnen maken als het gaat om huidverzorging.

20 procent van de vrouwen krijgt volgens Ultee namelijk huidproblemen als gevolg van verkeerd gebruik van make-up en crèmes.

Alcohol en parfum

“Veel crèmes bevatten alcohol en parfum, dat kan chronische huidirritatie veroorzaken waardoor de huidveroudering juist sneller gaat”, aldus Ultee.

Martino Neumann, hoofd dermatologie bij het Erasmus MC, onderschrijft deze theorie. “Er wordt steeds meer gesmeerd, maar er bestaat een gerede kans dat dit meer kwaad dan goed doet.”

Foute beloftes

Oorzaak van de kwade gevolgen zijn foute beloftes van producenten. “Reinigers zijn vaak agressief, veel crèmes bevatten onvoldoende werkzame stoffen en zelfs natuurlijk ingrediënten zoals menthol, bergamot, eucalyptus, lavendel en pepermunt kunnen huidaandoeningen veroorzaken", aldus Ultee.

“Tien jaar geleden was er een maatschappelijke discussie over kleur- en smaakstoffen in snoep. Nu gebruiken fabrikanten die nauwelijks meer. Wij hopen dat we met dit onderzoek soortgelijke veranderingen kunnen bewerkstelligen.”