AMSTERDAM – Het make-upritueel dat veel vrouwen er ’s ochtends op nahouden, dient niet alleen het gevoel van ijdelheid. Onderzoek van L’oréal wijst uit dat het ongelukken kan voorkomen en zelfs levens kan redden.

Cosmetica aanbrengen is volgens de onderzoekers vergelijkbaar met een stretchoefening, en daarmee verbeteren het evenwicht en de coördinatie.

De onderzoekers gingen de gangen na van honderd vrouwen tussen de 65 en 85 jaar. Het doel van het onderzoek was vaststellen wat de relatie is tussen make-up en zelfvertrouwen, maar de aandacht werd getrokken door wat anders.

Houding

De opgemaakte dames bleken namelijk een opvallend betere lichaamshouding te hebben, evenwichtiger te zijn en minder te vallen. Professor Patricia Pineau, die het onderzoek leidde, is erg tevreden met de uitkomst: “Het kan een hoop valpartijen voorkomen”.

Volgens de Daily Mail mag het belang van een make-upsessie niet onderschat worden. Vooral oudere dames zouden er baat bij hebben, omdat vallen voor hen vaak verstrekkende gevolgen heeft.

In Groot-Brittannië belanden jaarlijks 700.000 mensen boven de 65 in het ziekenhuis na een valpartij. Boven de leeftijd van 75 is vallen er de belangrijkste doodsoorzaak.

Parijs

De uitkomsten zullen nog officieel gepresenteerd worden tijdens het World Congress of Gerontology in Parijs.