AMSTERDAM – Zes minuten lezen kan het stressniveau al met 68 procent verlagen. Niet voor niets is een boek lezen een van de beste manieren om te onthaasten.

Uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Sussex blijkt dat lezen in een poging de gemoederen te bedaren, beter werkt dan luisteren naar muziek (61 procent), het maken van een wandeling (42 procent) of uitrusten met een kop thee (54 procent).

Dat meldt de Britse Marie Claire maandag.

Concentratie

Wetenschappers gaan ervan uit dat dit effect bereikt wordt omdat bij lezen enige concentratie vereist is. Wanneer de aandacht nodig is bij het lezen, is er immers even geen aandacht voor andere zaken.

De afleiding die de lezer ervaart door in zich in een andere, literaire wereld te begeven zou niet alleen een rustiger gevoel in het hoofd geven, maar eveneens een positief effect hebben op spanningen in spieren en in het hart.

Boek

Onderzoeker David Lewis, die de tests deed, ziet het nut van een goed boek wel in. “Jezelf verliezen in een boek is de ultieme relaxmethode. Dit is vooral belangrijk in deze onzekere economische tijden, omdat we nu allemaal wel eens verlangen naar escapisme.”