AMSTERDAM – Voor borsten die het verliezen van de zwaartekracht is er een nieuwe ‘opsteker’. De Nederlandse arts Hans de Bruijn bedacht een inwendige bh en de ingreep lijkt een succes te worden.

“Slappe borsten horen bij het ouder worden,” vertelt De Bruijn aan het tijdschrift Grazia. “Zeker als vrouwen kinderen hebben gekregen, gaan hun borsten hangen. Veel vrouwen storen zich aan dat bungelende gedoe.”

Dus bedacht de dokter de inwendige bh, een voorgevormd netje van polyester dat operatief wordt ingebracht. Het zit net onder de huid van de borst en wordt met hechtingen aan de borstspier vastgemaakt. Hierdoor lijkt het alsof je altijd een bh aanhebt.

Zacht

Het materiaal is zacht en volgens De Bruijn heel betrouwbaar. Het wordt al meer dan veertig jaar gebruikt bij liesbreuken en buikwandoperaties en er zijn dan ook al tweehonderd vrouwen succesvol aan hun borsten geopereerd.

De Bruijn maakt zich nu op voor de volgende stap. De plastisch chirurg wil zijn vinding wereldwijd verspreiden en richt daarom een speciaal trainingsinstituut voor chirurgen op.

Dit centrum wordt volgende maand in het Deventer Ziekenhuis geopend.

Cosmetisch

De operatie kost ruim 5000 euro, die niet vergoed worden omdat de ingreep beschouwd wordt als cosmetisch.

Een andere behandeling voor hangende borsten is de borstlift. Die heeft echter slechts een tijdelijk effect.