AMSTERDAM – Nederlanders tonen zich geen grote creatievelingen als het op wintergerechten aankomt: verreweg de meesten kiezen voor clichékost als erwtensoep en stamppot.

Dat blijkt uit onderzoek van Gfk, in opdracht van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie.

De Hollandse pot in het algemeen geniet van alle keukens de grootste populariteit: Maar liefst 86 procent houdt het meest van de eigen keuken.

Het leeuwendeel vindt stamppot daarvan het belangrijkste onderdeel (73 procent), gevolgd door de welbekende erwtensoep (41 procent) en de gehaktbal (18 procent).

Misvatting

Dat alleen moeder de vrouw beslist wat de pot schaft, is een misvatting. Gezinsleden hebben in 38 procent van de gevallen in ieder geval enige invloed en ook de supermarkt speelt hierin een rol (27 procent). Slechts een kleine kwart laat zich door niets of niemand beïnvloeden.

Het grootste deel van de respondenten vindt dat Nederland een echte eetcultuur heeft. Ruim een op de drie geeft aan bewust met eten om te gaan. Dat aantal wordt hoger naarmate de leeftijd stijgt.

Italiaans

Naast de Nederlandse zijn de Italiaanse (46 procent) en de Aziatische (28 procent) keukens het populairst. Aan het onderzoek deden 521 mensen mee.