PARIJS - Modellen met witte gezichten liepen maandag in Parijs als bewegende standbeelden over de catwalk.

De sfeer was sereen, de kledingstukken modern, verfijnd en monumentaal. Het leek erop alsof het Nederlandse ontwerpersduo Viktor & Rolf voor het komende winterseizoen alles uit de kast had gehaald om te laten zien wat ze in vijftien jaar hebben bereikt.

De collectie stond in het teken van draperieën. Jurken van vilt waarvan de mouwen als vierkantjes waren gevouwen en rokken met ingelegde stroken en strikken.

Steen

Elk kledingstuk had een kristalachtige vorm en maakte de indruk alsof het van steen was gemaakt. Sneeuwwitte laarzen werden gecombineerd met lichtbruine broekpakken.

De invloed van de nieuwe ontwerpers Oscar Süleyman, afkomstig uit de couture en sinds vorig jaar in dienst bij Viktor & Rolf, was duidelijk te zien in de monumentale vormen.

Stabiliteit

Viktor & Rolf na de show: ''We wilden iets doen met stabiliteit. Beelden zijn symbolen van stabiliteit, ze gaan eeuwenlang mee en overleven elke economische crises. Wij hebben nu een partner met wie we een lange termijnstrategie gaan ontwikkelen, dat betekent voor ons stabiliteit. Die gedachte wilden we in kledingstukken vatten.''

Vorig jaar nam Renzo Rosso, eigenaar van Diesel en van het luxe-imperium Only The Brave, een meerderheidsbelang in Viktor & Rolf.

Uitbouwen

Het ligt in de bedoeling om de komende jaren hun merk verder uit te bouwen. Renzo Rosso : ''Ik wil met Viktor & Rolf nog twee seizoenen warmdraaien en dan een businessplan opstellen. Vermoedelijk gaat volgend jaar de eerste winkel open, een merk moet langzaam kunnen groeien, vooral in deze tijden.''

Toekomst

Over de toekomst van de mode, menen Viktor & Rolf dat de crisis een scheiding te zien zal geven tussen echte luxe en laaggeprijsde kleding.

''Er komt een scheiding in de markt en wij willen een luxe modehuis opbouwen zoals Yves Saint Laurent.''

Rose

Vriendin Amber Rose van hiphopper Kanye West toonde zich laaiend enthousiast over de show van Viktor & Rolf. Kanya is met zijn vriendin tijdens de modeweek in Parijs een veelgeziene gast bij modeontwerpers.