RIJSWIJK - De beroemdste pop ter wereld, Barbie, viert maandag haar vijftigste verjaardag. Schattingen geven aan dat de aankleedpop sinds haar geboorte meer dan een miljard keer over de toonbank is gegaan in zo'n 150 landen. En dat terwijl de Amerikaanse fabrikant Mattel Inc. er in eerste instantie geen brood in zag.

De Amerikaanse zakenvrouw Ruth Handler (1916-2002) wordt gezien als de bedenker van Barbie. Tijdens een reis door Duitsland kwam ze op het idee een speelgoedpop op de markt te brengen die volwassen was.

De poppen tot dan toe waren vaak baby's. Haar man, topman van Mattel, zag in eerste instantie niets in het idee, maar nadat hij had gezien hoe zijn eigen kinderen op de pop reageerden, bracht hij het ding uit via zijn bedrijf Mattel Inc.

Barbie

Het echtpaar doopte hun vondst Barbie, naar hun dochter Barbara. De aankleedpop was in 1959 meteen een kassucces: Er werden er alleen in dat jaar al 350.000 van verkocht.

Barbie groeide uit tot een stijlicoon van de Westerse wereld. In 1961 kreeg Barbie een mannelijke tegenhanger Ken, dit keer genoemd naar een zoon van het echtpaar Handler. Een paar jaar later gevolgd door een Afro-Americanpop.