AMSTERDAM - Anti-roosshampoo behoudt zijn werking, ook als men stopt met het gebruik ervan. Dit blijkt uit onderzoek van Procter & Gamble.

Consumenten en dermatologen denken vaak dat met het herhaaldelijk gebruik van anti-roosproducten deze hun effectiviteit verliezen omdat het lichaam gewend raakt aan de werkende stof in het product.

Effectiviteit

Onderzoekers bij levensmiddelengigant Procter & Gamble (P&G) zeggen echter dat de werking van anti-roosproducten die het ingrediënt pyrithione zinc bevatten hun effectiviteit niet verliezen.

De onderzoekers verzonden 722 enquêtes naar dermatologen in verschillende landen om te zien hoe er gedacht wordt over het verlies van de werking van anti-roosproducten. Bijna tweederde van de dermatologen geloofden dat binnen drie maanden de werking van deze producten terugloopt.

Placebo

De onderzoekers van P&G hebben vervolgens twee producten met het pyrithione zinc-ingrediënt en twee placebo’s getest op 248 personen, gedurende 24 weken. De testpersonen werd gevraagd een van de vier shampoos gedurende twee weken elke dag te gebruiken en het gebruik vervolgens af te bouwen door het 22 weken lang zo nu en dan te gebruiken.

Volgens de onderzoekers is de effectiviteit van de anti-roos shampoo’s met pyrithione zinc niet verminderd tijdens de onderzoeksperiode.