PARIJS - De driedaagse veiling van de kunstcollectie van wijlen modekoning Yves Saint Laurent heeft tot dusver al 306 miljoen euro opgebracht.

De 730 stukken omvattende collectie werd vooraf geschat op 300 miljoen euro, dus voor het einde van de veiling is er al 6 miljoen euro meer binnen dan verwacht. Woensdagavond laat wordt het laatste kunststuk geveild.

Woensdagavond werd ook de gewraakte Chinese kunst (de koppen van een rat en een konijn uit de tijd van de Qing-dynastie) geveild, die de Chinese overheid claimde omdat het nationaal erfgoed zou betreffen.

Zij waren 150 jaar geleden door Franse en Britse troepen uit het Zomerpaleis van de Chinese keizer geroofd.

Een Franse rechtbank wees de claim af, waarna de beelden toch op de veiling belandden. Het eerste beeld werd woensdagavond voor 14 miljoen euro afgehamerd.

De Chinese overheid beschouwt de beelden als nationaal erfgoed. Vijf van de oorspronkelijk twaalf koppen zijn inmiddels weer terug.

Organisatie

De veiling begon maandag en wordt gehouden in het Parijse Grand Palais door het veilinghuis Christie's.

De verkoopbijeenkomst was georganiseerd door de vroegere partner van Saint Laurent, Pierre Berge.

Veiling van de eeuw

Het is een van de grootste particuliere kunstcollecties ooit die onder de hamer komt, vandaar dat het de 'veiling van de eeuw' wordt genoemd.

De opbrengst van de veiling gaat naar onderzoek naar aids. Hiervoor heeft Laurents partner een stichting opgericht. Afgelopen juni stierf de kledingontwerper op 71-jarige leeftijd.