AMSTERDAM - De tiende editie van de Amsterdam International Fashionweek werd woensdag officieel geopend door shows van Bibi van der Velden en Claes Iversen.

Claes Iversen liet het publiek gisterenavond wegdromen naar grootse mode-oorden.

Zijn collectie, een mix van couture en Prêt-à-Porter, overtuigde met een luxe, krachtige, verfijnde collectie vol kristallen, volumineuze gevulde schouders en -heupen en bandage-effecten. Het had niet misstaan op de catwalk in Milaan.

Bandage

De bandage-koorden die langs de halzen, tailles en benen van de modellen waren geknoopt vertelden de strijd van Claes: na zijn vorige collectie 'Substantial Stain' waren de reacties overweldigend, maar werd hij beperkt in het productieproces.

Een eigen lijn opzetten is voor een beginnende ontwerper behoorlijk lastig. Zijn huidige collectie, genaamd ‘Control‘, illustreert zijn gebondenheid aan geld en strijd met de mode-industrie.

Touw

Ook gevulde nylon jassen en bodywarmers verwezen naar touw: de coupelijnen volgden de diagonale belijning van getwijnd touw.

Een spannende en toegankelijke collectie in overwegend grijs, zwart, nudes en paars.

Bibi

Bibi van der Velden opende de fashionweek met een ode aan Afrika. Haar sieraden werden geshowd door overwegend donkere, bijna naakte modellen in minuscule batikbroekjes en strings.

Bibi weet in iedere show als geen ander een tijdperk tot in de puntjes na te bootsen, van Griekse oudheid tot roaring twenties, maar dit keer maakte Van Der Velden het wel heel bont: zelfs inheems beschilderde dansers ontbraken niet .

Struisvogel

Haar sieraden bestonden uit een mix van parels, struisvogeleieren, veren van een meerdere tropische vogel families, schelpen, goud, bontkwastjes, schildpadschild, hoorn en zelfs een hele pauw.

Een show met hoog entertainmentgehalte (veel bloot, grootse juweelkunst en zelfs een fladderende roofvogel) maar de vraag is of ze met de opgezette dierenparade vrienden maakt.

Iets wat Claes wel wist te bereiken. Zijn collectie bracht bij velen hebberigmakende gevoelens los en is wat ons betreft klaar voor productie.