De 'Bob' viert honderdste verjaardag

AMSTERDAM - De boblijn bestaat dit jaar honderd jaar. Als een van de weinige kapsels keert de boblijn steeds terug, en is ook nu weer een hit.

In 1909 knipte de beroemde Parijse kapper Antione zijn eerste bob. Reden daarvan was actrice Eve Lavallière, die voor een filmrol een jonger uiterlijk moest krijgen. Al snel volgde de rest van Parijs, en de wereld.

De boblijn was vooral populair tijdens de Eerste Wereldoorlog, omdat vrouwen geen energie hadden voor de intensieve verzorging van lang haar. De grote doorbraak voor de bob kwam in 1920, toen Vogue er aandacht aan besteedde.

Onafhankelijke vrouw

De boblijn werd het symbool van de onafhankelijke, vrije vrouw. Dit kwam mede door de ophef die het kapsel destijds veroorzaakte. Mannen waren niet gewend aan vrouwen met kort haar, en men werd zelfs gewaarschuwd voor het gevaar door priesters.

Intussen is het 'rebelse' kapsel uitgegroeid tot een klassieker. Vele Hollywoodsterren hebben ooit een bob gehad. Op dit moment is de boblijn ook populair, na Victoria Beckham en Katie Holmes volgen nu ook vele andere celebrities, zoals recentelijk popster Katy Perry.

Tip de redactie