'Beestachtige tassen' in Tassenmuseum

AMSTERDAM - In Tassenmuseum Hendrikje te Amsterdam is vanaf 16 maart de tentoonstelling 'Beestachtige Tassen' te zien. In deze tentoonstelling staat het dier als inspiratiebron centraal.

Dat meldt Styletoday donderdag.

Dieren zijn door de eeuwen heen een inspiratiebron geweest voor mensen. Dierenhuiden worden gebruikt om tassen van te maken, en afbeeldingen van dieren dienen al jaren als decoratie op tassen en portemonnees, vaak met een symbolische betekenis.

Sinds de opkomst van de leren tas eind 19e eeuw zijn de meest uiteenlopende dierenhuiden gebruikt voor de vervaardiging van handtassen. Ook het leer van exotische dieren als de krokodil, slang en het luipaard wordt gebruikt.


 

Op dit moment is het gebruik van veel van die huiden verboden, tenzij het dier voor dit doel is gekweekt.

Symbolisch

Ook werden in de 19e eeuw al afbeeldingen van dieren op tassen en beurzen geplaatst, vaak met een symbolische waarde. Op huwelijksbuidels werden dieren gebruikt als symbool van trouw en een lang en gelukkig leven.

De tentoonstelling 'Beestachtige tassen' speelt in op de huidige zomertrend van Afrikaanse invloeden die we zien in de collecties van diverse modeontwerpers. Te zien zijn tassen met dierenprints en tassen gemaakt van dierenhuiden zoals python en zebra. Ook zijn er tassen met veren en kralen tentoongesteld.

Maart

De tentoonstelling is van 16 maart tot en met 23 augustus te zien in Tassenmuseum Hendrikje aan de Herengracht te Amsterdam.
 

Tip de redactie