AMSTERDAM - Vrouwen die regelmatig gebruik maken van hair extensions lopen kans op permanente kale plekken. Dit blijkt uit een onderzoek. Sommige vrouwen beginnen al haar te verliezen een week nadat de extensions zijn geplaatst.

Dermatologen zeggen dat het haar uitvalt omdat de plukjes nephaar, die aan het echte haar bevestigd worden met lijm of door vlechtwerk, zoveel druk uitoefenen op de hoofdhuid dat het haar loslaat.

Het resultaat is dat veel vrouwen achterblijven met permanente kale plekken. De schade aan de hoofdhuid is namelijk vaak onherstelbaar.

Probleem

Het onderzoek, gepubliceerd in de British Journal of Dermatology, stelt ook dat het probleem veel vaker voorkomt dan men denkt. De vrouwen die aan het onderzoek meewerkten hadden allemaal of zichtbare tekenen van haarverlies of last van onderliggende schade aan de hoofdhuid. 

Celebrities met schade

De angst over het gebruik van extensions sloeg voor het eerst toe toen Victoria Beckham twee jaar geleden werd gefotografeerd met een kale plek op het achterhoofd na jaren extensions te hebben gedragen.

Kate Beckinsale, Christina Aguilera en Britney Spears werden ook gezien met dunner wordend haar na het dragen van de haarstukjes. Haarexperts roepen nu een ban uit op het populaire haarproduct, dat tussen de €250 en €1000 euro kost, afhankelijk van de kwaliteit van het haar en de bevestigingstechniek.

Schadegeld

Barry Stevens van de Trichological Society representeert de haarspecialisten in Engeland en is getuige geweest bij verschillende rechtszaken van vrouwen met permanente haarproblemen na het dragen van extensions. Een gedeelte van deze vrouwen heeft schadegeld ontvangen.

Stevens beaamt: "Dit is echt een probleem, hair extensions zouden verboden moeten worden vanwege de schade die ze veroorzaken."  

Toegenomen

De afgelopen jaren is de vraag naar extensions toegenomen met een geschatte veertig procent. Hoewel clip-in extensions, een tijdelijke oplossing voor langer haar, ook aan populariteit winnen, blijven vrouwen de voorkeur geven aan de gelijmde haarverlengers.

De tip van Stevens: "Stop met het gebruik ervan. Normaal gesproken groeit haar terug, maar uiteindelijk raakt de huid zo beschadigd dat het stopt met het produceren van nieuw, gezond haar."