AMSTERDAM – Aan de vooravond van het nieuwe jaar duikt NU.nl in de wereld van hippieachtige haarbandjes, Engelse kostschoolkapsels en romantische krullen: welke 'bekende' coupes tekenden het afgelopen jaar het meest?

Het lijkt zo makkelijk: je neemt een dure stylist en een nog duurdere kapper in de arm en dan komt alles goed. Helaas, was het maar zo simpel. Toch slaagden velen erin stijlvol voor de dag te komen: een overzicht van de hairdo’s (en een paar hairdon’ts) van het afgelopen jaar. 

Kostschooljongetje

Leukste kapsel, gezien bij Katie Holmes.  Het was het jaar van Katie Holmes. De vrouw van Tom Cruise ruilde haar rol als kluizenaartje in voor één op Broadway, ging van 'fashionvictim' naar 'fashionista' én van gekopieerde bob naar trendsettende nieuwe hairdo. Wie had ooit gedacht dat Engels kostschooljongetjes-haar zo vrouwelijk en stijlvol kon zijn?

Kort koppie

Meest gedurfde kapsel, gezien bij Victoria Beckham.


 

Victoria Beckham verraste vriend en vijand in 2007 met haar blonde boblijn en het kostte slechts weken voor het kapsel massaal gekopieerd werd. De bob is inmiddels niet meer weg te denken uit het straatbeeld, maar Victoria is alweer een stap verder. Eind deze zomer knipte ze haar lokken nog wat af tot een -inmiddels weer donker- kort koppie. Wellicht niet het meest vrouwelijke kapsel, maar vernieuwend en gedurfd is het zeker.

Hanenkam 

Stoerste coupe, gezien bij Rihanna.Met iedere hit van Rihanna, lijkt er een stuk van haar haren te verdwijnen. Inmiddels gaat de zangeres door het leven met een hip, springerig kapsel dat geïnspireerd lijkt op de hanenkam en dat haar jukbeenderen en lange nek extra goed doen uitkomen. Nu maar hopen dat Rihanna voorlopig geen hit scoort...  

Halflang

Meest romantische kapsel, gezien bij Anne Hathaway.

 

Anne knipte haar lange, levenloze lokken af en verruilde het voor een romantisch, verfijnd, halflang kapsel, dat gebaseerd is op haar natuurlijke slag. De make-up trend voor het nieuwe jaar wordt naturel en de actrice lijkt er vast het juiste low-key kapsel te hebben bijgezocht.   

Verwachtingen  

Meest perfecte haar, gezien bij Gwyneth Paltrow.Het is nu eenmaal zo: Gwyneth Paltrow heeft dit jaar alles goed gedaan. Kleertjes, schoeisel en zeker ook de coupe. Mooi geknipt, nog mooier van kleur en simpelweg perfect in model. Nu maar hopen dat de actrice komend jaar niet bezwijkt onder de druk van alle verwachtingen die het publiek inmiddels van haar heeft.  

Sexy

 Beste mannenkapsel, gezien bij David Beckham.  

Dankzij David Beckham stapte een groot deel van het mannelijke geslacht dit jaar over op gladgeschoren schedels. Opdat de trend nog een jaartje mag blijven, maar dan met het sexy, matching baardje…  

Hippieachtig

Opvallendste trend, gezien bij Nicole Richie.  


 
Een beetje 2008 en een beetje 1960. De hippieachtige haarband doet in ieder geval erg vintage aan en past daarmee ook perfect bij de huidige tijdgeest. Niet voor niets gezien bij trendy celebs als Nicole Richie, Mary-Kate Olsen en Lindsay Lohan, niet voor niets de opvallendste trend van het afgelopen jaar.

Krullen?

Kapsel dat de meeste wenkbrauwen deed fronzen, gezien bij Amy Winehouse. Is het de combi met het uitgemergelde lijf? Het feit dat het eruit ziet alsof ze het zelf geknipt heeft? Het enorme contrast met het voorgaande kapsel, de immense beehive? De nieuwe coupe van Amy doet in ieder geval meer verbazen dan bewonderen.

Roze

Kapsel dat we in 2009 niet meer willen zien, gezien bij Lily Allen.Of het nu bij Britney Spears is in de vorm van een pruik, bij Avril Lavigne in de vorm van verdwaalde extensions of in geverfde vorm zoals bij Lily Allen: alsjeblieft niet meer. Stop de waanzin. Roze is voor barbie's, voor suikerzoete spekjes, voor pasgeboren baby-meisjes, desnoods voor kakkerige mannenpolo's, maar onder geen beding voor in je haar. Alsjeblieft.   

2009

Kapsel dat we in 2009 nog veel vaker willen zien, gezien bij Agyness Deyn.Vorig jaar was ze nog nagenoeg onbekend, dit jaar is het model een ware trendsetter. Op het gebied van vintage, glam-rock kleding, maar zeker ook op het gebied van haar. Dit korte kapsel belooft een lange adem te krijgen: de punkie plukjes zijn getipt als dé haartrend voor 2009.  
 

 Alle foto's zijn afkomstig van Wenn.