AMSTERDAM – Als het aan Gwyneth Paltrow ligt heeft iedereen een gezond en sterwaardig kerstdiner. De actrice vertelt niet alleen wat zij eet met Kerst, maar ook hoe je het moet maken.

Aan haar size zero lees je het niet onmiddellijk af, maar actrice Gwyneth Paltrow is gek op eten, en op koken. Tegen People Magazine vertelde ze eerder thuis niet eens een kok te hebben. “Ik kook alle maaltijden die er in ons huis genuttigd worden, zelf,” zegt ze. “Ik ben echt gek op koken.”

Spain

Voor ingewijden was het dan ook geen verrassing dat de actrice met goede vriend en sterrenkok Mario Batali een kookprogramma maakte. In de show 'Spain... On the Road Again' rijdt het duo, met nog twee andere vrienden, Spanje door op zoek naar authentieke recepten en verse lokale producten.

Maar de culinaire hobby van Gwyneth reikt verder: De actrice heeft nu haar kerstrecepten gepubliceerd. Over de spijzen waar ze dit jaar voor kiest, zegt Gwyneth: “Ik maak eigenlijk met Kerst hetzelfde als met thanksgiving, alleen maak ik een paar kleine aanpassingen. Zo voeg ik met Kerst bijvoorbeeld mulled wine (thee met wijnsmaak) toe.”

Voorliefde

Gwyneth is een absolute ‘health freak’ en staat bekend om haar macrobiotische voorliefde. Sinds ze moeder is geworden is de actrice milder, maar in huize Paltrow wordt er nog altijd gezond gekookt. “Ik krimp ineen als ik kopjes vol suiker in gerechten gooi om ze zoeter te maken. Ik gebruik liever agavesiroop, dat werkt net zo goed.”

Een kookboek van de hand van Gwyneth lijkt slechts een kwestie van tijd, maar wil je het kerstkunstje vast van de actrice afkijken dan eet je dit jaar: geroosterde vis, aardappelpannenkoeken met gerookte zalm, geitenkaas frittata of zelfgemaakte kalkoenworstjes.

Overigens helpt Gwyneth je via haar website ook graag aan kerstcadeau-inspiratie of enkele sprituele hersenkrakers om de feestdagen mee door te komen. 

On the Road Again

Gwyneth over eten en het kookprogramma 'Spain.. On the Road Again'.