‘Geen link tussen antioxidanten en anti-aging’

AMSTERDAM - Beweringen dat antioxidanten het verouderingsproces kunnen vertragen zijn in twijfel getrokken na een nieuwe Britse studie. Antioxidanten, die op grote schaal worden gebruikt in anti-verouderingscrèmes, hebben volgens het onderzoeksteam geen waarde bij het verouderingsproces.

De onderzoekers beweren ‘geen duidelijk bewijs’ te hebben gevonden dat het ingrediënt het verouderingsproces kan vertragen.

Van antioxidanten werd altijd uitgegaan dat ze oxidatie in het lichaam, de veroorzaker van veroudering, tegen gaan. Deze aanname is gebaseerd op een dominante theorie uit de jaren vijftig.

Wormen

Het onderzoek, waarbij gekeken werd of de levensduur van genetisch gemanipuleerde wormen verlengd kon worden met antioxidanten, gaf aan dat de behandelde wormen even lang leefden als hun onbehandelde soortgenoten. Hieruit concluderen de onderzoekers dat oxidatie een minder belangrijke rol speelt in het verouderingsproces dan werd gedacht.

Het onderzoek wordt gesteund door de Wellcome Trust (het Britse fonds voor biomedisch onderzoek). De Britse Cosmetic, Toiletry & Perfumery Association (CTPA) heeft ook gereageerd op het onderzoek en zegt dat de studie niet noodzakelijk ook op mensen toepasbaar is en dat bij wet is bepaald dat cosmetische bedrijven al hun gemaakte claims moeten waarmaken.

Relevant

"Bevindingen in de genetica van een bepaalde worm hoeven niet direct relevant te zijn voor het complexe verouderingsproces zoals dat gebeurt bij hogere dieren, zoals de mens," aldus Dr. Chris Flower, algemeen directeur van CTPA op CosmeticsBusiness.com.

"Claims die gemaakt worden voor cosmetische producten worden streng gecontroleerd door de Advertising Standards Authority en door Clearcast, die alle televisie advertenties in de UK vooral onderzoeken."


 

Tip de redactie