Fashion Weeks gebukt onder kredietcrisis

AMSTERDAM - Iedereen die nu al uitkijkt naar de Fashion Weeks begin volgend jaar, doet er goed aan de verwachtingen bij te stellen. De kredietcrisis slaat namelijk ook de high-fashionmarkt niet over en om kosten te besparen laat de ene na de andere ontwerper verstek gaan.

Was de catwalk van Milaan tijdens de laatste Fashion Week nog rijkelijk belopen, kenners verwachten dat dit het komende jaar beslist anders zal zijn. De alomtegenwoordige kredietcrisis discrimineert nu eenmaal niet en dus moet ook de modebranche eraan geloven.

Vera Wang en Donna Karan, twee zwaargewichten als het om de catwalk gaat, kondigden al forse bezuinigingen aan en zullen New York dit jaar waarschijnlijk helemaal niet aandoen.

Runway-shots

DKNY heeft voor de volgende reclamecampagne voor runway-shots gekozen, in plaats van voor een nieuwe, maar kostbare photoshoot.

Het laatste merk dat besloten heeft de hand op de knip te houden is het Franse Cacharel. Het zal de Paris Fashion Week dit jaar aan zich voorbij laten gaan, en dan heeft het merk al gesneden in zijn team creatieve producenten.

Meubilair

De aankondiging van Cacharel kwam nadat het Italiaanse Valentino, dat zich tot het meubilair mag rekenen bij menig Fashion Week, bekend maakte dit jaar zijn herfst/winter-collectie te tonen op afspraak, in plaats van te kiezen voor een royale presentatie zoals het publiek doorgaans van hem gewend is.

Vooralsnog zijn er alleen bij de Fashion Weeks in Parijs, Londen en New York klappen gevallen, maar verwacht wordt dat het ongezonde financiële klimaat meer ‘slachtoffers’ gaat maken. Zelfs Rusland, waar de markt voor luxe merken altijd groeiende is geweest, heeft zijn zorgen geuit.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.
 

Tip de redactie