AMSTERDAM - Het is misschien de leukste maand van het jaar, maar ook de drukste. Gelukkig zijn er weer een aantal websites die licht brengen in deze donkere dagen voor kerst.

Ben jij een van die mensen die op het laatste moment met zweetdruppeltjes op je bovenlip door de stad rent, omdat je bij de aanschaf van de cadeaus een familielid over het hoofd gezien hebt? Die in de trein, op weg naar het diner, nog even gauw een gedicht in elkaar flanst? En surprises recycled, vanwege tijdgebrek en niet vanwege het milieu?

Gelukkig zijn er mensen die het tot hun persoonlijke doel maken, de decembermaand voor jou makkelijker te maken.

Feestgeregel

Easydecember.nl is daar een voorbeeld van. Niet alleen telt de website de dagen met je af, de site voorziet ook in trucs om het feestgeregel in goede banen te leiden en biedt de nodige tips voor de decemberdiners. Nieuwe gerechten proberen wordt bijvoorbeeld met klem afgeraden.

Maar wie echt van stressloos houdt, gaat met de feestdagen lekker uit eten. Bestel via de site het tijdschrift Lekker en je hebt meteen een overzicht van de 500 beste restaurants in huis.

Het Algemeen Dagblad signaleert overigens een trend die het kerstfeest nog makkelijker maakt: vier het feest op straat. In Zoetermeer bijvoorbeeld regelt Fonds 1818 een kerstboom, glühwein en erwtensoep. Je hoeft alleen maar op te komen dagen.

Heil

Cadeaustress? Bijna iedereen heeft er last van. De website Monstercritics heeft de oplossing om dit te voorkomen: gewoon afspreken elkaar een jaartje geen cadeaus te geven.

Maar, voor iedereen die wel van een presentje houdt, er zijn meer mogelijkheden. Drogisterij Etos biedt hulp met de cadeau-zoekmachine. Je geeft antwoord op een aantal vragen (voor hem/ voor haar?) en stelt je budget vast (van vijf tot veertig euro). Een selectie aan cadeaus verschijnt vervolgens op je scherm. Via internet te bestellen en te betalen.

Ook het tijdschrift Flair promoot webshoppen en zet vast de leukste sites voor je op een rij.

Surprise

Koffiefabrikant Senseo helpt je op weg met de kant-en-klare surpisebox. Een 'zelfgemaakte' verpakking van een espressomachine. Ben je in één klap van je surprise-stress af en hoef je alleen maar te hopen dat je familieleden niet ook hun weg naar de site gevonden hebben.

Gedicht

Nog een gedicht nodig? Wend je tot vijftwaalf.nl. Je vindt er gratis voorbeeldrijmelarij over de meest uiteenlopende cadeaus. En voor wie iets origineler wil zijn: je kunt je wensen doorgeven en professionele rijmpieten gaan voor je aan de slag.

Filmpje

Tot slot nog een beetje leedvermaak.