AMSTERDAM - Bij het woord lego denk je al snel aan jongetjes die vanuit hun slaapkamers complete dorpen doen verrijzen. Maar het speelgoed valt ook ten prooi aan creatievelingen die de leefstijdsgrens van tien jaar al gepasseerd zijn.

Modeontwerper Jean-Charles de Castelbajac (JC/DC) raakte door de blokjes bijvoorbeeld zo geïnspireerd dat hij besloot ze een zeer prominente plek te geven in de presentatie van zijn voorjaarscollectie. De kleurrijke lenteoutfits worden namelijk getoond door 'lego-modellen'.

Dat meldt Dutch Cowgirls maandag.

Filmpje


Niet alleen ludiek, maar ook erg makkelijk. Modellen van lego zijn natuurlijk nooit lastig, komen op tijd en hebben een BMI dat precies goed is.

Publiek

De computeranimatie zit goed in elkaar en heeft, mede door het aanwezige 'publiek', lichten en muziek, het cachet van een heuse catwalkshow. Zelfs aan Anna Wintour lijkt gedacht.

Het is niet voor het eerst dat De Castelbajac faam verwerft met zijn koddige manier van denken en innovatieve projecten. Zo initieerde hij shows onder de veelzeggende namen Poptimisme ('04), Rockmantica ('07) en Elektrokute ('07/'08).

In de jaren '80 werkte hij veel met Pop Art-thema's, zoals het Soepblik van Andy Warhol, dat hij als print liet afdrukken op een cilinderjurk in 1984. Ook ontwierp hij de liturgische kledij voor het aartsbisdom Parijs en de kazuifels voor de paus.

Obama

De kleding van JC/DC is door de band genomen te herkennen aan logo's, boodschappen of tekeningen. In de huidige voorjaarscollectie zijn dan ook ontwerpen te zien die bedrukt zijn met wolkjes, smileys, skeletten en Barack Obama (met bijpassende 'Yes/No' handschoentjes). Alsof dat nog niet gek genoeg is, is er ook een jurkje geïnspireerd op een vrouwenkapsel of op de oufit van superman.

Markies

Jean-Charles de Castelbajac is Marrokaans van origine en werd geboren als markies. Halverwege de jaren vijftig verhuisde de familie naar Frankrijk, waar hij nog altijd woont. Naast kleding maakt De Castelbajac ook meubels, servies, tapijten en sieraden. Onder andere de Rolling Stones mocht de ontwerper tot zijn klanten rekenen.