AMSTERDAM - De Restaurantgast van 2008 zit graag aan het raam, stelt een levendige omgeving op prijs en ervaart niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk een drempel bij het roken buiten. Dit blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Van Spronsen & Partners.

De Restaurantgast 2008 gaat per maand 1,6 keer uit eten. Daarbij wordt door 77 procent van de Nederlanders een verschil gemaakt tussen 'uit eten gaan' en 'ergens een hapje gaan eten'.

Dat verschil zit hem met name in de soort eetgelegenheid en de gerechten die er geserveerd worden (zegt 53 procent van de ondervraagden). Ook maakt het uit of er bedienend personeel is en of het om een gepland of spontaan etentje gaat.

Indruk

Weinig verrassend: men zit graag aan het raam en eenmaal binnen stelt men een levendige omgeving op prijs. Voor de keuze van de gelegenheid is de eerste indruk belangrijk. Een potentiële gast wil aan de buitenkant kunnen aflezen wat de gelegenheid in kwestie te bieden heeft.

Als grootste ergernis geldt dat er weinig aandacht is voor de gast bij vertrek. Veertig procent van de ondervraagden vindt het vervelend bij het weggaan niet gegroet te worden.

Rokers

Echt eenzaam zijn ze niet, de rokers. Bijna de helft van de niet-rokers gaat namelijk gezellig mee naar buiten. Eenmaal daar blijkt dat de faciliteiten te wensen over laten. Weinig of geen afdakjes en geen asbakken, zegt 62 procent.

Minister van Volksgezondheid Ab Klink kan voorzichtig in zijn handen wrijven: een ruime meerderheid (84 procent) rookt minder tijdens een restaurantbezoek. Als reden daarvoor wordt aangevoerd dat men niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk een drempel ervaart op weg naar buiten.

Buiten de deur eten

Als meest opvallende trend binnen het horecawezen wordt de extra lange tafel genoemd, waar gasten die elkaar niet altijd kennen aan plaatsnemen. Uit het onderzoek blijkt echter dat bijna honderd procent liever een tafel voor zijn eigen gezelschap heeft.

Een ruime meerderheid (53 procent) ziet gezelligheid dan ook als voornaamste doel van het buiten de deur eten. De gerechten worden minder belangrijk gevonden.