AMSTERDAM - Na een succesvolle tentoonstelling in de Londense Barbican Art Gallery, doet het tweetal nu het Centraal Museum in Utrecht aan. Dit is de grootste overzichtstentoonstelling van het modeduo Viktor & Rolf ooit gehouden in Nederland.

In een imposant poppenhuis worden nauwkeurig gemaakte miniaturen van de originele stukken getoond op handgemaakte porseleinen poppen. Dit retrospectief biedt de spectaculaire hoogtepunten uit de Viktor & Rolf collecties van de afgelopen 15 jaar.

Haute Couture

Ook de oorspronkelijke ontwerpen spelen een belangrijke rol in de tentoonstelling.

Bekende Haute Couturestukken vormen hierin een hoogtepunt, zoals de alom bekende Russian Doll uit 1999-2000. Eén model werd- op wijze van perfomance kunst- door de ontwerpers gekleed in tien afzondelijke lagen. Typerend voor de ironische en surrealistische stijl waarmee het tweetal groot is geworden.

Internationale Kunstcollecties

De werken van Viktor & Rolf maken deel uit van diverse belangrijke internationale collecties. Zo werden de stukken getoond in verschillende tentoonstellingen wereldwijd waaronder het Kyoto Costume Institute, het Musée de la Mode et du Textile in Parijs, het Museum of Contemporary Art in Los Angeles en het Museum of Fine Art in Boston.

Sinds de aankoop van het eerste Viktor & Rolf stuk in 1998 heeft het Centraal Museum in Utrecht inmiddels 29 stukken verzameld, waarvan een groot deel in de tentoonstelling te zien is.

Reizende tentoonstelling

The House of Viktor & Rolf is samengesteld door Jane Alison, senior curator van de Londense Barbican Art Gallery. De Nederlandse architect en kunsthistoricus Siebe Tettero is verantwoordelijk voor het ontwerp. De Viktor & Rolf boetiek in Milaan waarbij alles op zijn kop stond is ook van zijn hand.

De bouw van het poppenhuis vereist minutieuze precisie. Om die reden zijn dezelfde timmermannen ingezet die de tentoonstelling in Londen hebben opgebouwd. Daarbij zijn zowel de miniatuurontwerpen als de originelen zeer kwetsbare stukken. Desondanks zal de tentoonstelling meerdere internationale bestemmingen aandoen. De locaties zijn vooralsnog onder voorbehoud, maar New York staat hoog op de verlanglijst.

Viktor & Rolf

Viktor Horsting en Rolf Snoeren vormen sinds hun afstuderen aan de Hogeschool voor de kunsten in Arnhem in 1992 een succesvol ontwerpersduo. In 1998 presenteerde zij hun eerste Haute Couturecollectie. Deze werd in maart 2000 gevolgd door hun eerste prêt-à-porter collectie. De lancering van hun eigen parfum Flowerbomb, en een uitverkochte collectie voor H&M in 2006 markeerde hun internationale doorbraak.

The House of Viktor & Rolf is tot en met 8 Februari 2009 te bezoeken in het Centraal Museum te Utrecht.

Viktor & Rolf in Utrecht