PARIJS - Het slanke silhouet keert terug in de zomer van 2009. De Parijse ontwerpers kiezen massaal voor een terugkeer van de vrouwelijkheid en wuiven de vormloze zakjurken en tunieks gedag.

De grote modeontwerpers presenteerden de afgelopen week in Parijs hun nieuwe collecties voor de zomer van volgend jaar. Borsten en billen mogen weer worden gezien. Er is veel aandacht voor de benen en de buik. Prints uit de jaren vijftig en zestig spelen een nieuwe rol. Schoenen worden hoger dan ooit.

John Galliano ontwierp voor Dior een collectie waarin transparantie een belangrijke plek inneemt. Zijn minirokken van chiffon en zijde, opgenaaid met schelpjes, combineerde hij met leren korsetten en luchtige bloesjes met pofmouwen. Danseres en model Dita von Teese kan zich er wel in vinden. "Het is een beetje de strakke en strenge stijl van Sarah Palin."

Platformschoenen

Ook de hoge, geschubde platformschoenen vindt ze mooi. "Kwestie van zorgen dat je de hele dag een privéchauffeur tot je beschikking hebt", aldus Von Teese.

Jonge ontwerpers als Kris van Assche, de Brit Gareth Pugh en de Fransman Christophe Decarnin voor Balmain zorgden bij de presentaties voor nieuwe energie op de Parijse catwalks.

Mannelijke kledingstukken als colberts en vestjes werden door Van Assche romantisch vertaald voor wat hij noemde "androgyne vrouwen". Architecturale mode zoals die bekend zijn uit de jaren zestig van Balenciaga, Courrèges en Pierre Cardin werden door Pugh en Decarnin met een moderne, zachtere twist neergezet.

Blokjes

Grafische en geometrische dessins waren er bij veel shows. De Belgische ontwerper Dries van Noten haalde voor zijn jurkjes in zwartwitte blokjes en zijn gobelinstoffen inspiratie uit een schilderij van Malevich. Bij Givenchy waren smalle pantalons te zien in zwartwit met vlammende dessins à la Mary Quant in de jaren zestig.

Chanel ging terug naar de roots met roze mantelpakjes van tweed. Bolero's van zwarte pailletten en enkellange strokenrokken van metaalstoffen waren de eyecatchers. Lanvin, nu weer 'hot' dankzij designer Alber Elbaz, gaat de sportieve tour op. Deze week werd bekend dat tennisser Raphael Nadal het gezicht wordt van een nieuw mannenparfum van Lanvin.