PARIJS - Het chique warenhuis Harvey Nichols heeft donderdag interesse getoond in de prêt-à-portercollectie van de Nederlandse ontwerper Jan Taminiau. "Het Engelse warenhuis was de eerste klant op deze luxe beurs en was erg blij met wat ze zagen", aldus Taminiau.

Na de eerste internationale stappen om op de officiële kalender van de coutureshows te komen in Parijs besloot Taminiau afgelopen zomer ook zijn eerste prêt-à-portercollectie internationaal te presenteren.

Stapjes

"We doen het wel in kleine stapjes, want als nu vijftig winkels bestellen, zouden we 'nee' moeten verkopen omdat we de productie niet aankunnen. Maar door de coutureshows hebben inkopers van grote warenhuizen als Bergdorf & Goodman en Barneys interesse in mijn werk getoond."

"Deze salon op de Champs Elyseés is een goede gelegenheid om kennis te maken en af te tasten."

Avondjurken

De inkopers van Harvey Nichols hebben Taminiau's prêt-à-portercollectie grondig bekeken. Taminiau: "Ze waren enthousiast over het idee achter de collectie en vonden vooral de avondjurken van priestergewaden met een voering van mangeldoek stoer en verfijnd. En de colberts van originele postzakken vonden ze een vondst."

Droom

Tot maandag zal Taminiau zijn potentiële klanten ontvangen. Zijn droom is dat zijn kleding in winkels als Colette in Parijs, Barneys in New York en Harvey Nichols en Harrods in Londen wordt verkocht.

Of Taminiau zijn coutureshows mag voortzetten in Parijs, is nog niet bekend. Volgende week gaat zijn dossier naar de Chambre waar een comité van wijze mannen zich over zijn toekomst zal buigen. "Het kan alle kanten op, maar ik ben reuze benieuwd", aldus Taminiau.