AMSTERDAM - Wissel na afloop van een bruiloft, receptie, reünie, kinderfeestje, vakantie, dagje uit met vrienden of familie snel, eenvoudig en vaak zelfs gratis foto's uit via EventPhotoExchange.com.

Doordat bijna iedereen beschikt over een digitale camera waarmee foto's maken eenvoudig en goedkoop geworden is, zijn er bij een evenement vaak meerdere fotografen aanwezig.

Na afloop wil iedereen dan graag alle foto's zien of hebben en dan volgt een omslachtige uitwisseling via diverse media. Op diensten via internet zijn er vaak restricties op de bestandsomvang wat niet handig is bij het uitwisselen van foto's. Ook gebruikt iedere fotograaf een andere dienst.

Via EventPhotoExchange.com stel je voor een evenement eenvoudig een plek beschikbaar om foto's uit te wisselen. Event Photo Exchange Depot werkt zonder registratie, inloggegevens en e-mailberichten.

Het is handig het depot voor het evenement aan te maken en genodigden vooraf of aan het begin van het evenement te vertellen dat de foto's (en video’s) achteraf gedeeld kunnen worden. Hiervoor kun je een visitekaartje met instructies uitdelen. Na verloop van tijd wordt het depot (inclusief de foto’s van het evenement) automatisch van internet verwijderd.

Kosten van een Event Photo Exchange Depot

Een Event Photo Exchange Depot is gratis:

 • voor evenementen van één dag;
 • waarvan de foto’s twee weken beschikbaar hoeven te blijven;
 • en maximaal 200MB schijfruimte in beslag nemen.

De extra kosten voor extra ruimte zijn redelijk. Event Photo Exchange Depot rekent:

 • bij meerdaagse evenementen $0,75 per dag;
 • voor extra schijfruimte $2,50 per 300MB (waarbij de bewaartijd automatisch een week wordt verlengd).

Schijfruimte en bewaartijd kunnen ook achteraf worden bijgekocht. Terwijl iemand aan het uploaden is kun je gewoon schijfruimte bijkopen. Afrekenen kan alleen met credit card (Visa, Mastercard, Discover of American Express).

Depot aanmaken voor het evenement

Op de homepage van Event Photo Exchange Depot kies je voor een evenement een code uit van maximaal 15 karakters en klik je op "Check If Available...". Op de volgende pagina geef je het evenement een korte omschrijving plus start- en einddatum. Ook maak je een inschatting van de benodigde schijfruimte. Op de pagina daarna maak je de keuze definitief en volgt indien nodig de afrekening.

Promotie van het Photo Exchange Depot

Event Photo Exchange Depot adviseert om de aanwezigheid van het depot vooraf kenbaar te maken en biedt ter promotie een PDF bestand met visitekaartjes gratis ter download aan. De Engelstalige kaartjes bevatten de naam van het evenement en de “event code”.

Via het plaatje hieronder kun je een Microsoft Word document downloaden dat ik zelf gebruik. Op deze Nederlandstalige kaartjes vraag ik de fotografen de datum/tijd van de camera te controleren zodat foto’s chronologisch kunnen worden weergegeven in Windows Fotogalerij. Verder bevatten de kaartjes (10 per A4) een verkorte link (http://bit.ly/event-exchange) naar dit artikel voor meer informatie. Mocht je de kaartjes gebruiken, zoek en vervang dan (met blokhaken):

 1. de naam van het evenement [EVENEMENT];
 2. de event code [EVENT CODE];
 3. de einddatum van het depot [EINDDATUM].

Tips:

 • Als je heel enthousiast aan de slag gaat met een andere opmaak, breng dan alleen het kaartje linksboven op orde en kopieer het eindresultaat over de overige negen heen;
 • Ik zou per huishouden minimaal één kaartje afdrukken (zowel fotografen als mensen die de foto’s willen opvragen hebben interesse in het depot);
 • Pols tijdens het evenement of de fotografen een kaartje hebben opgepikt.

Foto's delen na het evenement

Na het evenement kunnen geïnteresseerden de event code invoeren op de website www.EventPhotoExchange.com.

Op het tabblad "View Photos" worden miniaturen van de foto's weergegeven. Het aantal foto's per pagina is instelbaar (10, 20, 30, 40, 50, 70 of 100 tegelijk). De foto's kunnen hier ook worden aangevinkt.

Op het tabblad "MySelected Photos" kunnen de geselecteerde foto's in één keer met de knop “ZIP and Download” worden gedownload.

Fotografen kunnen foto's uploaden via het tabblad "Upload My Photos". Event Photo Exchange Depot werkt met een handig component waarop foto's gesleept kunnen worden. Er is ook een knop "Add Files" waarmee meerdere foto's geselecteerd kunnen worden. Met de knop "Add Folders" kan in één keer een hele map worden aangewezen om te uploaden. Per sessie kan 100MB worden geüpload.

Beheren van het depot na het evenement

Het is handig als de beheerder van het depot de gebruikte schrijfruimte in de gaten houdt. De “Depot Storage Used” is te vinden via View Photos>Details. Met de link Increase kan het “Depot Storage Limit” in stappen van 100MB worden verhoogd (voor $1 per 100MB).

De verloopdatum kan worden uitgesteld met de link Extend achter “Depot Expires” voor $2,50 per week.

Alternatieve uitwisselingsdiensten

Voor dit artikel heb ik ook naar andere, soortgelijke, diensten gekeken. Soortgelijk als in dat meerdere mensen bestanden kunnen uploaden naar één centrale plek. Deze alternatieven waren veelal ingewikkelder (met thema’s en een hele webshop erbij) of duurder maar mocht je naar iets anders op zoek zijn dan zijn hier een aantal alternatieven:

Op mijn weblog Een manier om... staan meer informatieve artikelen en praktische tools. Deze tekst is daar in onderhoud als "Een manier om foto's na afloop van een evenement te delen". Voor kortere tips kun je me volgen op http://twitter.com/mackaaij

Reacties