ANP - Een nieuwe mogelijkheid in Google Reader is om artikelen te delen met sociale netwerken. Wij geven je twee extra links om te delen die Google Reader nog niet heeft toegevoegd.

Het ontwikkelteam van Google Reader heeft vannacht een aantal nieuwe features in hun product geïntroduceerd. Als je ze op een rij zet begint het er meer en meer op te lijken dat Google Reader aan het transformeren is van RSS-nieuwslezer naar een platform voor updates, links, en aggregatie.

Dat klinkt hetzelfde, maar toch is er een subtiel verschil. Je kunt nu zelf kiezen met welke sociale netwerken je interessante artikelen wilt delen, zelf makkelijker kiezen welke informatiestroom je van anderen wilt delen en je hebt meer controle welke artikelen je als gelezen wilt beschouwen. We laten je in deze post zien hoe je zelf links kunt aanmaken voor delen met andere netwerken.

Simpel

Feedreaders waren in den beginne eigenlijk hele simpele programma's: Ze pakten periodiek alle informatie uit een RSS-feed en laten deze op een standaard manier zien. Alle informatie die binnenkomt heeft evenveel waarde. Of het nu het "Breaking News" is uit de krant of een update van de weblog van je achternichtje, alles ziet er hetzelfde uit. Vaak moest je je toevlucht zoeken in plug-ins als Feedly om zelf een orde aan de feeds te geven.

Ook de feedreaders gaan mee met de ontwikkelingen op het Web en de meeste kregen ook de mogelijkheid om interessante artikelen zelf weer te delen met anderen. Google Reader doet dat met een Share-knop. Maar erover nadenkend is dat niets meer dan uitzenden, broadcasten. Ik stuur iets weg en mensen moeten zelf maar kijken of en waar ze het oppakken.Tevens moest ik zelf maar zoeken of en waar de gedeelde artikelen zijn van anderen in mijn sociale netwerk. Het mist allemaal een makkelijke manier van het vinden van interessante content.

Makkelijker

Het delen van artikelen wordt nu ineens een stuk makkelijker. In plaats van het breed uitzenden via je Shared Items pagina, wat nog steeds mogelijk is, kun je nu ook heel gericht interessante artikelen delen met je verschillende sociale groepen. In de settings van Google Reader kun je services aanzetten om je content mee te delen. Op dit moment ontbreken nog een flink aantal diensten. Zo kun je nog niet standaard met LinkedIn of Friendfeed delen. Dat kun je echter simpel toevoegen via de Custom Link.

Vul de volgende gegevens in:

Name: LinkedIn

URL: http://www.linkedin.com/shareArticle?mini=true&url=${url}&title=${title}&source=${short-url}

Icon URL: http://www.linkedin.com/favicon.ico

Voor Friendfeed vul je in

Name: Friendfeed

URL: http://friendfeed.com/?url=${short-url}&title=${title}

Icon URL: http://friendfeed.com/favicon.ico

Delen met Evernote is nog niet erg makkelijk via deze opties. Hiervoor kun je altijd nog gebruik maken van onze manier via RSS2Email.

Als je al artikelen met anderen deelt in Google Reader wordt het nu ook een stuk makkelijker om interessante feeds van die personen te vinden. Afhankelijk wat men invult in zijn Google Profiel (wat dus ook weer belangrijker wordt) kun je zelf kiezen welke informatiestroom je van iemand wilt volgen. Dit kan een weblog zijn, maar ook een Twitter-stream. Dit kan handig zijn als je niet de hele dag in de gaten wilt houden wat iemand op Twitter zegt. Je kunt deze opties bereiken via de "From the people you follow"- pagina onder "Browse for stuff".

Leesgedrag

Deze twee nieuwe mogelijkheden maken Google Reader steeds interessanter om op de hoogte te blijven van je sociale netwerk(en) en ze op de hoogte te brengen van je eigen interesses en leesgedrag. Ik kan me voorstellen dat dit in projectteams ook een interessante optie kan zijn om informatie uit te wisselen en kennis te delen.

Wat steeds minder interessant lijkt te worden is zelf zoveel mogelijk te volgen. Door de nieuwe ontwikkelingen in feedreaders kun je zelf een subset van interessante feeds volgen, goede content delen met je sociale netwerk(en) en tegelijkertijd van anderen weer andere interessant nieuws krijgen.

Wat zijn jullie gedachten bij deze ontwikkelingen?Reacties