AMSTERDAM - LifeIO is een nieuwe online service om al je informatiestromen te managen. Van email tot RSS en Twitter.

Nu Friendfeed is gekocht door Facebook wordt het interessant op het gebied van Lifestreaming en Real Time Search. We gaan ons hier niet aan allerlei voorspellingen wagen, dat laten we liever aan anderen over.

Maar deze overname is wel een teken aan de wand. Als een groot sociaal netwerk (zelf noemen ze zich het zesde land ter wereld) een dienst overneemt waarmee je al je digitale informatie-bits weer kunt verzamelen, dan weet je dat het managen van je informatie stromen steeds belangrijker wordt. Startup LifeIO stapt ook in de ring en biedt een online dashboard aan om je email, Twitterberichten, RSS feeds en to-do's op een rij te krijgen.We hebben 50 uitnodigingen voor de private beta, dus schrijf je snel in via deze link.

LifeIO is nog niet publiek beschikbaar. LifeIO noemt zich een persoonlijk informatie platform wat alle onderdelen van je dagelijks leven samenvoegt en integreert in één browservenster. Email, sociale netwerken, kalender, to-do's, RSS en een shopping-kanaal. De interface ziet er netjes uit, waarbij de flow door de site steeds op dezelfde manier verloopt. Links is de navigatie, in het midden vind je de belangrijkste informatie en de rechterkolom is gereserveerd voor de Realtime Stream, een constant doorlopende "rivier van nieuws" die je helemaal zelf kunt instellen.

Het Social deel van de site is gereserveerd voor Twitterintegratie. Andere diensten zijn (nog) niet geïntegreerd. Eenmaal gekoppeld aan je Twitteraccount merk je dat de interface nog wel wat te wensen overlaat. Meerdere accounts koppelen is sowieso niet mogelijk.

Je kunt je eigen RSS-feeds importeren die daarna in vierkante blokken op de pagina worden getoond. Uiteraard kun je dit zelf instellen om het als lijst te tonen. Een nare gewoonte die veel nieuwe applicaties hebben is om de RSS-feeds al vooraf te vullen met voornamelijk USA-geörienteerde nieuwssites en -blogs. Je kunt deze niet heel makkelijk verwijderen. Ook is het (nog) niet mogelijk om feeds uit bijvoorbeeld Google Reader of Newsgator te importeren via OPML of anderszins.

De Emailinterface is niet te vergelijken met de online services van Gmail, Hotmail of desktop applicaties als Thunderbird en Postbox. Het werkt, maar het is niet prettig werken gedurende de dag.

De kalenderapplicatie is (nog?) niet te koppelen aan bestaande kalenders als Google Calendar of iCal, een gemis in mijn ogen. Dat geldt ook voor de to-do lijsten, die je niet kunt integreren van andere diensten.

Ben ik dan echt zo negatief over LifeIO? Laten we zeggen dat ik een kritisch positief ben. Ik denk dat er zeker mogelijkheden zijn voor dergelijke services, maar dat met de fusie van Friendfeed en Facebook wellicht al een groot deel van de kritische massa voor LifeIO wordt weggekaapt.

Ook zitten ze met een dilemma, ga je voor de grote massa om die ineens te bereiken? Dan zul je de interface wat minder geeky moeten maken en een meer gestroomlijnde interface. Zoek je juist de online voorhoede om die als ambassadeurs in te zetten, zorg dan dat de integratie met bestaande diensten op orde is. Dus LifeIO, goed idee, matige uitvoering. Maar oordeel zelf door één van de 50 gratis beta-uitnodigingen te pakken en laat je mening achter in de reactiepanelen!

Reacties