AMSTERDAM - Met Read it Later (gratis plugin en iPhone applicatie) kun je je eigen leeslijst maken, zowel online als offline.

Hoe vaak overkomt het je dat je een enorm interessante website of blogpost hebt gevonden, maar de tijd niet ervoor hebt om het te lezen? De applicatie Read It Later lost dit voor mij op. Read It Later bestaat uit een Firefox plug-in of een 3-tal bookmarklets als je Firefox niet gebruikt, beide zijn te vinden op de website van Read It Later.

Opzet van Read It Later

Voordat je kan beginnen met Read It Later moet je eerst een account aanmaken. Nadat je je account hebt geactiveerd kan je inloggen op de website van Read It Later. Dan kan je de bookmarklets naar je favorieten-balk slepen of ervoor kiezen de plugin voor firefox te downloaden.

Als je de plugin installeerd zal je Firefox opnieuw moeten opstarten. Daarna kan je met de plugin inloggen op je account, je bent nu klaar om te starten met het gebruik van Read It Later!

Werken met Read It Later

Je kunt nu losse webpagina's markeren door het vinkje in de URL-balk van Firefox aan te vinken of een van de bookmarklets te gebruiken als je een andere browser hebt.

Zodra je tijd hebt om artikelen te lezen klik je op de Read It Later knop of gebruik je het daarvoor gemaakte bookmarklet. Als je naar een volgend artikel wilt, druk je nog een keer op de knop of bookmarklet en je gaat automatisch naar het volgende artikel :)

Intergratie met Google Reader

De Read It Later Firefox plug-in beschikt over een goede integratie met Google Reader. Dit maakt het eenvoudig om een item te markeren en ervoor te zorgen dat hij zo in je leeslijst terecht komt. Als de plug-in is geïnstalleerd verschijnen er bij het openen van Google Reader vinkjes naast de sterretjes.

 

Als je vervolgens deze aanvinkt wordt het originele artikelen in je leeslijst geplaatst, meer hoef je niet te doen! :)

Synchroniseren met de iPhone en andere computers

Read It Later heeft een gratis en betaalde iPhone applicatie, maar de gratis applicatie is al voldoende om alles te lezen op je iPhone.

 

Daarnaast zijn er ook bookmarklets verkrijgbaar voor de mobiele Safari zodat je mobiel ook sites kan opslaan. Ook kun je je lijst delen tussen verschillende computers zodat je maar 1 lijst bij hoeft te houden. Het delen van de leeslijst is allemaal in te stellen bij de plugin van Firefox.

Nog meer mogelijkheden

Je kan je gelezen items direct delen met andere via het 'vinkje' in de url-balk van Firefox als je de plugin hebt geïnstalleerd. Je moet dan op het kleine sterretje klikken dat verschijnt als je op het Read It Later 'vinkje' gaat staan. Read It Later zorgt ook voor een RSS-feed van je eigen items, zodat anderen zich ok op jouw leeslijst kunnen abonneren

 

En als laatste is er ook de mogelijkheid om artikelen offline op te slaan zodat je ze later nog kan terug lezen, hiervoor download Read It Later de pagina's en slaat deze tijdelijk op. Dat is dus ideaal voor onderweg!

Ik vind Read It Later een goede applicatie dat meer is dan het 'starren' van items in Google Reader, daarnaast is het ook makkelijker om items te delen. En de mogelijkheid om dingen later op de iPhone te lezen en offline te gaan zijn extra prettig! :)

Reacties