AMSTERDAM - Twitter en andere webdiensten sneller gebruiken met Internet Explorer 8 accelerators. In dit artikel introduceer ik het gebruik van accelerators in Internet Explorer 8, een Twitter accelerator en verwijs ik naar pagina's om zelf aan de slag te gaan met accelerators.

Vandaag heb ik even naar de accelerator functie van Internet Explorer 8 gekeken. Met een accelerator kun je dus geselecteerde tekst doorsturen naar een webdienst. Er zijn al een aantal accelerators gemaakt om bijvoorbeeld tekst door te sturen naar:

  • Google op om te zoeken;
  • een vertaaldienst om te vertalen;
  • Hyves of Facebook om de tekst te delen of een persoon op naam te zoeken.

Met een accelerator kun je veelgebruikte webdiensten snel gebruiken vanaf een willekeurige andere pagina op Internet. Ik heb ook een accelerator geschreven waarmee je snel (tekst van) een pagina via Twitter kunt delen. De accelerator werkt via bit.ly om de URL in te korten. In dit artikel introduceer ik zowel het gebruik van accelerators in Internet Explorer 8 als deze specifieke Twitter accelerator. Voor ontwikkelaars verwijs ik door naar de development guides om zelf met accelerators aan de slag te gaan.

De Twitter accelerator gebruiken

Een accelerator gebruik je in het algemeen in een aantal kleine stappen:

  1. je selecteert tekst
  2. je wacht even tot de accelerator knop zoals hieronder getoond in Internet Explorer 8 verschijnt
  3. je klikt op de accelerator knop
  4. je kiest een veelgebruikte accelerator in het menu of klikt door naar het submenu "Alle accelerators" voor een accelerator die je minder vaak gebruikt

Er zijn ook accelerator die werken voor de hele pagina of juist op een hyperlink, zoals mijn Twitter accelerator:

  • Als je geen tekst hebt geselecteerd, dan stuurt de accelerator de URL van de pagina door naar bit.ly en stelt de titel van de pagina voor als tweet.
  • Als je wel tekst hebt geselecteerd, dan stuurt de accelerator de URL van de pagina door naar bit.ly en stelt de geselecteerde tekst plus de titel van de pagina voor als tweet.
  • Als je de accelerator opent via het context (rechtermuisknop) menu van een link, dan stuurt de accelerator de URL van de link door naar bit.ly en stelt de tekst van de link plus de titel van de pagina voor als tweet.

Internet Explorer 8 opent vervolgens bit.ly, klaar om een tweet te sturen.

N.B.: Als je nog niet bent ingelogd in bit.ly dan moet je inloggen met je Twitter account gegevens. Het is ook geen gek idee om een bit.ly account aan te maken zodat je via statistieken het gebruik van de door jou doorgestuurde bit.ly URL's kunt volgen.

De Twitter accelerator toevoegen aan Internet Explorer

Accelerators installeer je door op een knop te klikken die naar een accelerator verwijst. De Twitter accelerator installeer je in Internet Explorer 8 met onderstaande knop.

[HTML1]

Vervolgens verschijnt er een popup waar Internet Explorer vraagt of deze accelerator mag worden toegevoegd en of deze standaard moet zijn voor de categorie "Share" die ik heb meegegeven aan de accelerator. Internet Explorer 8 groepeert accelerators op basis van de categorieën in het submenu "Alle accelerators". De standaard accelerator van een categorie staat bovendien in het hoofdmenu van het context (rechtermuisknop) menu van Internet Explorer 8 waardoor je niet eerst het submenu "Alle accelerators" hoeft te openen.

Als eindgebruiker kun je ook achteraf via het submenu "Alle accelerators" met de optie "Accelerators beheren" het al dan niet standaard zijn van een accelerator beheren. Je kunt zelfs een accelerator een andere categorie toekennen. Daar kan ook een accelerator worden verwijderd.

Neem ook eens een kijkje bij mijn accelerators (bijvoorbeeld om snel iets via Twitter te versturen of boeken te zoeken).

Zelf een accelerator voor Internet Explorer 8 ontwikkelen

Ontwikkelaars kunnen aan de slag om nieuwe accelerators te maken. Een accelerator is niet meer dan een eenvoudig XML bestand.

Lees de PC-Active Hands On: Maak uw eigen Accelerator voor IE8 voor een snelle blik op de mogelijkheden. Details zijn vervolgens te vinden via de OpenService Accelerators Developer Guide. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om direct al resultaat te tonen in een preview venster van maximaal 320x240 pixels. Je kunt natuurlijk ook spieken bij mijn accelerators. Het adres van de XML bestanden is te vinden door te zoeken op ".xml" op een van de pagina's waarop ik over de accelerators schrijf. Die van Twitter is m.i. het meest informatief.

Zelf was ik tijdens het ontwikkelen de meeste tijd kwijt met de foutmelding "Kan deze accelerator niet installeren. Er is een probleem met de informatie over de accelerator." die verscheen toen ik de accelerator probeerde toe te voegen. Uiteindelijk vond ik via Google de volgende tekst op CodeGuru: "Note, this action can only happen on the same server as the one that is specified in the homepageURL tag. If there is a mismatch between the two, the accelerator cannot be installed." Ik dacht met de homepageUrl inderdaad naar http://www.eenmanierom.nl/ te moeten verwijzen maar blijkbaar was http://bit.ly/ de bedoeling.

Reacties