Heb jij ook zulke fantastische vrienden die je veel te weinig ziet? Allebei een druk leven, volle agenda's en steeds opnieuw vergeten te bellen. Met deze hack creëer je een systeem waardoor je verandert in een sociaal wonder.

Dit gastartikel is geschreven door Jelle Hermus van soChicken. Op soChicken vind je veel praktische tips om productiever, rustiger, gezonder en gelukkiger te worden.

Heb jij ook zulke fantastische vrienden die je veel te weinig ziet? Allebei een druk leven, volle agenda's en steeds opnieuw vergeten te bellen. Met deze hack creëer je een systeem waardoor je verandert in een sociaal wonder.

Nooit meer vergeten je vrienden te bellen

Je familieleden, die leuke oud-collega's, je studievrienden en de vrienden die je doorgaans niet vaak genoeg spreekt. Stuk voor stuk voorbeelden van mensen die je eigenlijk niet uit het oog wilt verliezen maar die je wel constant vergeet te bellen of te mailen.

Vriendschappen komen in verschillende gradaties. Je hebt de mensen die je één of meerdere keren per week spreekt en mensen die je om de week of zelfs maandelijks spreekt. En dan zijn er nog mensen met wie je af en toe eens een biertje gaat doen omdat je elkaar al zo lang niet meer hebt gesproken.

Als je meer grip wilt krijgen op deze 'vage' sociale connecties kun je gebruik maken van een slimme hack in Remember The Milk (RTM). Hierdoor hoef je nooit meer na te denken wanneer het weer tijd wordt om contact te zoeken met iemand en verander jij heel eenvoudig in een zeer sociaal persoon.

1. Maak een 'Social' of '@social' actielijst aan

Zodra je ingelogd bent in RTM: ga naar 'Instellingen' rechts bovenin en kies het tabje 'Lijsten'. Maak hier een nieuwe takenlijst met de naam '@social' aan. Klik vervolgens bovenin op 'Taken' en klik op de lijst die je zojuist hebt aangemaakt.

2. Maak acties voor al je vrienden

Maak voor iedere relatie een aparte taak aan. Je kunt razendsnel taken aanmaken door middel van het toetsenbord. Toets 't' om een taak aan te maken en 'enter' om de taak op te slaan.

Om je systeem straks praktisch en motiverend te maken is het belangrijk dat je concrete acties bedenkt. Dus kies voor 'Mitchell bellen' in plaats van alleen 'Mitchell'. De manier waarop je contact zult leggen verschilt per relatie. Je zult je studievrienden misschien sneller mailen terwijl je je oma normaal gesproken belt.

Maak de lijst zo volledig mogelijk. Zo weet je zeker dat je in de toekomst volledig op je systeem kunt vertrouwen zonder dat je iemand vergeet. Bedenk echter wel dat je alleen relaties in het systeem zet die je niet automatisch al geregeld ziet.

Het is bijvoorbeeld niet nodig om je collega's in het systeem te zetten omdat je ze bijna dagelijks spreekt. Dit geldt ook voor die vriend waar je wekelijks mee sport, tenzij je hem vaker wilt spreken dan één keer per week.

Als je relaties invoert die je vrijwel dagelijks wilt spreken dan wordt het systeem irritant in plaats van handig. Gebruik het dus voor mensen die niet automatisch op je pad komen in het dagelijks leven.

3. Tijd voor de magic: gebruik de kracht van RTM

Je hebt nu een lijst met een aantal taken gebaseerd op vrienden, vage kennissen en familieleden die je vaker of meer gestructureerd wil spreken. De volgende stap is om van deze lijst een levend systeem te maken.

Remember The Milk heeft een functie die dit systeem tot leven gaat wekken. Deze functie heet 'Repeat after'. Een normale herhalende taak verschijnt automatisch na bijvoorbeeld drie weken. Het probleem hiermee is dat er ook een nieuwe taak verschijnt als je de vorige taak nog niet hebt voltooid.

Wanneer je je oma iedere week wilt bellen, maar je bent er na tien dagen nog niet aan toe gekomen moet je je oma plotseling twee keer bellen. Dat is irritant en zorgt voor enorm veel onderhoud. Je wilt de vrijheid hebben om de taak uit te stellen zonder dat het consequenties heeft.

Door gebruik te maken van de 'Repeat after' functie verschijnt een taak automatisch opnieuw, een aantal dagen of weken nadat de taak is voltooid. Hierdoor ontstaat er organisch een aktueel overzicht van de mensen met wie je weer contact wilt hebben.

Hoe stel je zo'n herhalende taak in? Klik op een taak. Rechts in het venster geeft RTM de opties van die taak weer. Klik op 'Herhaal'. Typ in dit veld bijvoorbeeld: 'na 3 weken'. Als je op enter drukt is de taak opgeslagen. Als je de taak nu afrondt verschijnt hij opnieuw na drie weken, anders blijft hij gewoon staan.

Remember The Milk begrijpt meerdere commando's waaronder:

  • na 5 dagen
  • na 3 weken
  • na een week
  • na een maand
  • na 3 maanden
  • na een jaar
  • na 5 jaar

Werk de taken één voor één af en bepaal per persoon hoe vaak je de taak wilt herhalen. Raadpleeg je onderbuik gevoel. Sommige mensen wil je iedere twee weken spreken, andere mensen bijvoorbeeld iedere maand of ieder half jaar.

4. Je hebt een onderhoudsvrij systeem

Het enige wat je nu nog hoeft te doen is het systeem regelmatig raadplegen om te kijken met wie je contact wilt zoeken, wellicht af en toe een herhaalfrequentie aanpassen en natuurlijk contacten verwijderen of toevoegen als er nieuwe mensen in je leven komen of als er mensen verdwijnen.

Je hebt een onderhoudsvrij systeem ontworpen wat je op ieder moment kunt raadplegen om te zien wie je op dit moment te lang niet hebt gesproken. Zodra je een persoon hebt ontmoet vink je de taak af zodat de teller weer opnieuw gaat lopen.

Verandert dit systeem je in een sociale robot?

Het kan zijn dat je het vreemd vindt voelen om je sociale contacten op een dergelijke manier te structureren. Misschien vind je het niet prettig om 'prioriteiten' aan mensen te hangen door ze op verschillende frequenties te laten verschijnen.

Het gaat echter om het resultaat. Als het systeem je helpt om een betere vriend(in) of een beter familielid te zijn dan maakt het niet uit hoe je het structureert.

Je herinnert jezelf om contact te leggen met mensen die belangrijk voor je zijn, en waarschijnlijk zullen die mensen dat op prijs stellen. Het helpt je attenter en socialer te worden. Als dat iets is wat jij belangrijk vindt dan helpt het systeem je te zijn wie je wilt zijn!

Wil je naast dit systeem meer tips om een attenter persoon te worden? Lees dan 'Zo Word je een Attenter Persoon: 6 Tips' op soChicken en lees hoe je eenvoudig beter kunt worden in sociaal contact.

(Foto: Nattu )

Reacties