AMSTERDAM - Hoe anders is Friendfeed dan andere sociale netwerken en hoe kun je er mee beginnen? We leggen de basisprincipes uit.

Het basisprincipe van FriendFeed is eigenlijk heel eenvoudig: je zorgt er in eerste instantie voor dat de service zo veel mogelijk van jouw activiteiten op internet in de gaten kan houden (door jouw feeds en accounts in te voeren).

Vervolgens worden al die uitingen voorgeschoteld aan jouw ‘friends’, de mensen die willen weten wat jou zoal bezighoudt.

Wacht even… Niet alleen aan hun. Ook aan de vrienden van jouw vrienden. Want zo gauw een vriend onder jouw entry een opmerking maakt of aangeeft dat hij jouw bijdrage aan het internet weet te waarderen, wordt deze entry voorgeschoteld aan zijn vrienden.

Als Robert Scoble een entry van jou weet te waarderen, schept dat de mogelijkheid dat opeens 40.000 extra mensen deze het volgende moment voorgeschoteld krijgen.

Twitter

Dat basisprincipe wijkt af van de manier waarop Twitter functioneert. Maar omdat zowel FriendFeed als Twitter het mogelijk maken te reageren op uitingen van anderen en omdat ze beiden ‘Social Networks’ zijn, worden ze nou eenmaal vaak naast elkaar gezet. We zullen een poging wagen niet op die vergelijking in te gaan en de mogelijkheden van FriendFeed op zichzelf te bekijken.

Feeds

Eerst nogmaals over de feeds die je in kan brengen. Momenteel zijn er 58 services die deel kunnen uitmaken van je eigen FrienFeedfeed. Daar zitten namen bij als delicious, Amazon, Wakoopa, Google Reader, Last.fm, Digg, LinkedIn en Flickr. Maar natuurlijk ook de RSS-feed van je eigen blog hoort tot de mogelijkheden. Of de posts die jij geschreven hebt voor een groepsweblog.

Twitter neemt hierbij een aparte plek in, want naast het feit dat FriendFeed laat zien wat iemand zoal op Twitter plaatst, biedt het ook de mogelijkheid om via FriendFeed tweets te plaatsen. FriendFeed is dus tegelijkertijd een Twitterclient.

Al jouw uitingen, van al de services die je bij FriendFeed hebt ingebracht, komen op jouw account te staan. Je hebt je eigen pagina, zogezegd. Die is, als je besloten hebt geen afgeschermd account te nemen, voor iedereen openbaar.

Maar omdat het een beetje saai kan worden de hele tijd naar dezelfde koppen te kijken, bestaat er natuurlijk ook de mogelijkheid om al jouw vrienden bij elkaar verzameld voorgeschoteld te krijgen. Als je je ingeschreven hebt bij FriendFeed gebeurt dat op friendfeed.com. Voor iedereen ziet die pagina er dus anders uit.

Realtime Web

Sinds een korte tijd heeft FriendFeed die homepage aangepast. Alles werkt tegenwoordig in Realtime, zoals dat tegenwoordig heet. Wat eigenlijk niet meer wil zeggen dan dat wijzigingen onmiddellijk te voorschijn komen. Heeft vriend Jan een site gebookmarkt op delicious, dan komt dat niet al te veel later bij jou op de voorpagina terecht. Plaatst vriend Kees daar een reactie onder, dan zie je dat ook meteen verschijnen.

Dat kan problemen met zich meebrengen. Want des te meer vrienden je hebt, des te sneller die voorpagina wijzigt.

Gelukkig heeft men de mogelijkheid ingebouwd de boel even stil te kunnen zetten. Door op je toetsenbord de ‘q’ in te drukken wordt alles bevroren. Nog een keer ‘q’ of anders ‘F5’ en de stream gaat weer lopen.

Ook met reacties kan het snel gaan. Vooral als Robert Scoble weer eens een delicaat onderwerp aansnijdt. Met meer dan 40.000 vrienden kan dat betekenen dat er sneller comments bijkomen dan dat een mens kan lezen.

Scoble voerde een maand geleden een klein experiment uit toen hij voor een groep studenten wilde laten zien wat Realtime Web nou eigenlijk betekende. Hij riep een paar uur voor zijn presentatie zo veel mogelijk Friendfeeders op om op een bepaald moment zijn feed in de gaten te houden en antwoord te gaan geven op een vraag die hij op dat moment zou gaan stellen. De studenten kregen op het moment suprême via een groot scherm te zien wat de reacties van de horde Friendfeeders was. De enige manier waarop je een dergelijke vloedgolf kan volgen is door te klikken op het tijdstip dat de entry is ingebracht. Dat zorgt er voor dat een speciale pagina voor deze post geopend wordt.

Blog

Elke entry heeft dus ook zijn eigen unieke url. Dat maakt het wel zo overzichtelijk. Het zorgt er voor dat je entries door kunt geven aan anderen, op je eigen blog, via Twitter (FriendFeed heeft zijn eigen ingebouwde short-url-service) of als reactie op een andere post binnen FriendFeed.

Dit gegeven heeft er inmiddels al toe geleid, tezamen met het feit dat FriendFeed al jouw internetuitingen bij elkaar op één pagina zet, dat enkele fanatieke Friendfeeders besloten hebben hun ‘traditionele’ weblog aan de wilgen te hangen en hun plek op FriendFeed als thuisbasis, als hun hedendaagse weblog te gaan beschouwen. Het biedt namelijk vaak een completer beeld van iemands activiteiten, doordat het zoveel services die een persoon gebruikt naast elkaar zet.

Bookmarklet

Je kan binnen FriendFeed zelf ook een nieuwe post plaatsen. Dat kan heel simpel bovenaan de pagina gedaan worden. Je vult in het daarvoor bestemde vlak een opmerking in, voegt daar eventueel een illustratie bij en/of (sinds vorige week is deze mogelijkheid toegevoegd) een file in de vorm van een document of mp3-bestand om het via de ‘Post’-knop aan je volgers te presenteren. Waarbij je de keuze kan maken of je dat ook via je Twitteraccount wilt laten lopen.

Maar nog prettiger is het om tijdens het surfen de FriendFeed-bookmarklet te gebruiken. Kom je iets interessants op het web tegen, dan kan je de bookmarklet inschakelen. Automatisch neemt deze de titel van het artikel en de site over. Een van tevoren stukje geselecteerde tekst plaatst het als “citaat” tussen aanhalingstekens in de eerste reactie van de entry en biedt het de mogelijkheid om illustraties op de bewuste pagina te selecteren om in je FriendFeedpost op te nemen. Bovendien kan je aangeven op welke plek je entry terecht moet komen.

Groups

Er bestaat namelijk ook de mogelijkheid om het in zogeheten ‘groups’ op te nemen. Dan moet je je natuurlijk wel eerst voor zo’n groep hebben aangemeld. Inmiddels zijn er over legio onderwerpen groepen opgestart, men kan het zo gek niet bedenken of er is al een groep voor. Een groep voor discussies m.b.t. bloggen http://friendfeed.com/bloggers-den , een groep om de beheerders van Friendfeed feedback te geven (of te krijgen), een groep voor grappige filmpjes of plaatjes en er bestaat ook al een tijdje een groep speciaal voor Nederlanders: We Are Dutch.

Deze groepen zijn allemaal open. Er bestaat echter ook een mogelijkheid om gesloten groepen op te starten. Alleen op uitnodiging kom je in een dergelijke groep.

Conclusie

Het basisprincipe van FriendFeed mag eenvoudig lijken, de mogelijkheden zijn legio door de verschillende services die er aan gekoppeld kunnen worden en de mogelijkheden binnen FriendFeed zelf om het aan jouw wensen aan te passen. Voor niemand is FriendFeed hetzelfde, iedereen kan het op zijn eigen manier naar zijn hand zetten. Voor de een is het een veredelde RSS-reader, voor een ander is het een manier om hulp te krijgen bij het schrijven van een artikel, een derde gebruikt het vooral als social network of conversatiemiddel en nummer vier beschouwt het als zijn visitekaartje van alles wat hij doet met betrekking tot internet.

Buiten wat er in dit artikel genoemd is zijn er vele andere mogelijkheden om het nog meer naar je hand te zetten, waarbij het inventieve inzetten van e-mail door FriendFeed op de valreep niet onvermeld mag blijven.

Mocht je besluiten het toch eens uit te proberen, maar weet je niet wie je zoal al op FriendFeed aanwezig zijn; bij aanmelding krijg je de mogelijkheid om o.a. je Twittercontacten toe te voegen. Zonder contacten heeft FriendFeed namelijk geen zin.

Mocht ondergetekende daar niet tussen staan: mij kun je vinden onder mijn naam zijperspace , en via een Direct Message (ook die mogelijkheid bestaat; geheel geïntegreerd worden die berichten op je eigen pagina weergegeven) of een eenvoudige entry die bij mij onder de aandacht wordt gebracht, ben ik altijd bereid om je nog wat meer uitleg, tips & tricks te geven.

(Dit artikel verschijnt gelijktijdig op About:blank. Volgende maand: Tips & tricks voor FriendFeed.)

Dit artikel is geschreven door Ton Zijp, in het dagelijks leven werkend in de bierwereld, daarnaast al een aantal jaren diep verzonken in de Blogosphere. Hoofdredacteur van about:blank en organisator van de Dutch Bloggies. Hij schijnt ook nog tijd te hebben om af en toe zijn eigen weblog bij te houden, ergens ver weg, in Zijperspace...

Reacties