Kun je focus of flow aanleren of is het iets waar je mee bent geboren?

Ik heb de laatste tijd behoorlijk veel hooi op mijn vorkje genomen. Druk, op eigenlijk alle vlakken van het leven. Zakelijk, persoonlijk, leuk, minder leuk, you name it. De meeste stuff is echter vrijwillig op mijn schouders terecht gekomen. Ik doe het helemaal mezelf aan! En doe dat graag, de meeste dingen zijn namelijk superleuk.

Ik ben iemand die behoorlijk gedreven is, al snel enthousiast over iets, en snel nieuwe dingen opzoekt en opzet - of probeert op te zetten :) Alles wat in mijn actielijsten staat wil ik dan ook nog eens gedaan krijgen. Dat botst nog wel eens met de realiteit, zoals je zult begrijpen.

( Herprioriteren is dan ook een woord dat absoluut in mijn woordenboek voorkomt, maar dat tussen haakjes )

Teveel willen is iets waar ik een jaartje terug tegenaan liep en schreef een lijst met alles wat ik, en velen met mij, moeten weten om als .NET programmeur goed voor de dag te komen. Hier kwam aardig wat respons op: mede ontwikkelaars voelden zich erg verwant met dit probleem, en ondervinden zelf aan den lijve wat er allemaal van hen verwacht wordt. Als je eenmaal programmeur bent is de truuk grotendeels dat je op drie zaken concentreert: specialiseren, specialiseren en specialiseren. Tien jaar geleden kon je er nog wel mee wegkomen: deed je websites bouwen, dan was alles rond JavaScript, ASP ofwel PHP, HTML en CSS nog wel zo'n beetje bij te houden. Absoluut uitgesloten vandaag de dag. Specialisatie is het sleutelwoord. Maar laten we het verder niet over programmeren hebben.

Flow to the rescue!

Gelukkig is er dat geweldige fenomeen dat flow heet. Zojuist dook het plotseling weer uit het niets op. Gewoon tijdens de afwas. Die toch nog snel afgeraffeld - was wellicht niet zo slim, maar zo ben ik - en mezelf achter het scherm gehesen. Blog posts schrijven, lijsten opschonen, nieuwe plannen maken. Ineens lijkt alles vanzelf te gaan. Raar gevoel, maar het is je vast als lifehacking bezoeker niet onbekend. Sommige mensen schijnen er erg goed in te zijn te pas en te onpas in flow terecht te komen. Dat is bij mij toch anders, het is meer een kwestie van afwachten.

Veel mensen hechten denk ik niet het juiste belang aan flow momenten. Laten het voorbij gaan. En dan is het zomaar weer poef-weg. Maar zit je er eenmaal in, dan doe je als vanzelf binnen een uur even veel als anders in een complete dag. Of je nou programma code aan het schrijven bent, nieuwe klanten aan het werven, een hoofdstuk voor je boek, of een blog post schrijft: in alles kun je in een flow situatie geweldig creatieve ideeën bedenken en uitwerken die anders nooit in je brein zouden opkomen. Of gewoon ontzettend grote hoeveelheden werk verzetten.

Het doet me dan ook pijn om te zien hoeveel mensen dag aan dag maar gewoon "bezig zijn". Zonder plan. Beetje praten met anderen, collega's of wie dan ook, zo af en toe iets onbestemds doen, zoeken naar inspiratie die maar niet lijkt te komen. O, het is alweer 5 uur, tijd om naar huis te gaan. En dan gewoon naar huis als op dat moment de flow zich opdringt. Misschien herkennen ze het gewoon niet. Kunnen ze het niet eens herkennen zelfs, omdat ze dat nooit geleerd hebben.

Aan te leren?

Maar goed. Persoonlijk denk ik dat je flow heel goed kunt aanleren. Of beter gezegd, het gebruiken ervan wanneer het moment daar is. Zelf heb ik er tot een aantal jaar terug nauwelijks aandacht besteed. Weet niet een meer waardoor het kwam, maar gaandeweg ken ik steeds vaker de situatie dat het werk vanzelf lijkt te gaan. De tijd gaat als vanzelf voorbij, en externe factoren die zich opdringen kun ik zonder problemen van me afschudden. Tenzij het mijn kinderen zijn, dat ligt wat lastiger natuurlijk :) Kan dus ook wel eens vervelend zijn voor je omgeving. Zoals nu bijvoorbeeld. Kijkend op de klok zie ik dat het tijd is om te gaan koken, maar die wetenschap dat druk ik nog even opzij. En dat lukt ook gewoon! Druk het maar naar de zijkant van je hersenen. En concentreer je. Focus. Heerlijk!

Oftewel: haast je om het  boek Flow van Mihaly Csikszentmihalyi te pakken te krijgen! Ik heb het nog altijd niet gelezen - maar het na het schrijven van dit artikel wel meteen besteld! Als je liever direct online aan de slag gaat, dan is er natuurlijk een scala aan websites waar je terecht kunt. Een uitgebreide review van het boek bijvoorbeeld. Ga dan verder met de hierboven gelinkte Wikipedia pagina's. En kijk eens naar het artikel 'Finding the Zone' uit de New York Times van 20(!) jaar terug. Dit gaat in op het begrip 'the zone' dat sporters, programmeurs en creatievelingen in het algemeen bekend voorkomt, en eigenlijk hetzelfde is als flow.Wil je uitleg in het Nederlands? Ook geen probleem!

Zijn deze momenten van flow volkomen natuurlijk voor jou, of is dit totale abacadabra? Roep je flow spontaan op als je het nodig hebt, of moet je maar afwachten wanneer het aan komt waaien. Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

(fotocredits: FreeWine)

Reacties