Vergeet geen attachments meer met deze Outlook Attachment Reminder macro van Mark Bird. De macro controleert het e-mailbericht voor verzending op het woord "attachment" en "bijlage" en waarschuwt als dan een bijlage ontbreekt.

Mark Bird heeft een macro voor Microsoft Outlook geschreven. Bij het versturen van een e-mailbericht kijkt de macro of het bericht het woord "attachment" bevat. Als dat het geval is dan controleert de macro of je een attachment hebt meegestuurd. Zo niet dan verschijnt er een popup die je vraagt of je het bericht echt wilt versturen zonder attachment: "It appears that you mean to send an attachment, but there is no attachment to this message. Do you still want to send?"

Als je op Ja klikt wordt het bericht toch verstuurd, klik je op Nee dan kun je bericht nog aanpassen en dan opnieuw verzenden. Zo kun je het versturen van attachments en bijlagen dus niet meer vergeten!

Lees vooral ook het artikel van Taco Oosterkamp "Maak vooral meer fouten! / Email wegsturen)" over het handmatig (met F9 of de knop Verzenden/ontvangen) in plaats van automatisch verzenden van e-mail. Vaak denk je vlak na het versturen "oeps attachment vergeten" en met handmatig verzenden kun je het bericht dan nog bewerken. De oplossing van Taco is misschien voldoende voor je en werkt ook bij andere "oeps" momenten ;-)

Outlook Attachment Reminder toevoegen aan Microsoft Outlook

Outlook Attachment Reminder is een macro voor Microsoft Outlook. Macro's voeg je toe in Microsoft Outlook via de Visual Basic Editor.

  1. Open de Visual Basic Editor met ALT-F11 (of via de menu optie Extra>Macro>Visual Basic Editor).
  2. Aan de linkerkant verschijnt nu een boomstructuur (menu) met Project1. Als je deze opent dan verschijnt "Microsoft Office Outlook -objecten". Onder deze optie verschijnt "ThisOutlookSession". Dubbelklik daarop.
  3. Aan de rechterkant verschijnt nu een wit venster. Kopieer de macro van Mark Bird op deze plek. Of neem mijn versie van de macro die op zowel het woord "attachment" als het woord "bijlage" reageert en niet triggert op berichten waar je op reageert of die je doorstuurt.
  4. Sla de macro op met CTRL+S (of de disketteknop in de werkbalk).

De macro werkt in ieder geval in Microsoft Outlook 2003 en 2007 en in ieder geval niet in Microsoft Outlook Express. Het kan wel zo zijn dat Microsoft Outlook iedere keer bij het opstarten vraagt of de macro mag worden uitgevoerd. In Microsoft Outlook 2007 verschijnt dan de volgende popup.

Lees dan even verder op mijn weblog Een manier om... waar deze tekst in onderhoud is als onderdeel van het artikel “Door Outlook geattendeerd te worden op het meesturen van bijlagen (attachments)”. Voor kortere berichten kun je me volgen op http://twitter.com/mackaaij.

Reacties