Breid de ondersteuning van QuickLook uit met deze zeven handige plugins!

Sinds Leopard kent de Mac de handige functie "Quick Look", om je snel inzicht te geven in bestanden. Hoewel de meeste van deze formaten al standaard ondersteund worden, is het mogelijk om dit verder uit te breiden. Zo kun je bijvoorbeeld in zip-bestanden kijken of highlighting in codefiles krijgen.

Het installeren van een plugin doe je door het ".qlgenerator"-bestand naar Bibliotheek/QuickLook te slepen. Als deze map nog niet bestaat kun je 'm gewoon zelf aanmaken. Gebruik de bibliotheek-map in je home-directory als je het alleen wilt voor de huidige gebruiker en de globale Bibliotheek-map voor alle gebruikers.

En dan nu de zeven beste plugins die ik heb gevonden voor Quick Look:

  • The BetterZip Quick Look Generator: snel een kijkje in zip-bestanden zonder ze eerst uit te pakken.

  • Suspicious Package: wil je eerst zien wat er allemaal op je harde schijf komt voor je iets installeert vanuit een Installer? Suspicious Package toont het!

  • OsXP Folders: een beetje een buitenbeentje ten op zichte van de andere plugins, maar deze plugin laat direct in de Finder kleine thumbnails zien van foto's in een bepaalde folder. Dit is vergelijkbaar met de functionaliteit die in Windows XP zit (vandaar de naam), maar het werkt ook in de list en 3-column view.

    Na het installeren moet je de Finder even opnieuw opstarten voor de wijzigingen effect hebben.

  • Folder.qlgenerator: toont de inhoud van een map als je Quick Look doet op een map, wat het een stuk praktischer maakt dan de Leopard-standaard.

  • Gimp XCF Quick Look Plugin: voor mensen die graag werken met GIMP in plaats van Photoshop is deze plugin waarschijnlijk fijn!

  • qlcolorcode: code highlighting voor code-bestanden. Heel handig voor programmeurs!

  • Quick Look Filter for QuarkXPress 8: ten slotte een plugin voor de gebruikers van QuarkXPress. De ontwikkelaars bieden een QuickLook plugin aan om ook deze bestanden snel te previewen!

Ben je nog niet bekend met QuickLook? Dan wil je misschien eerst mijn artikel "Sneller inzicht in bestanden met Quick Look" lezen.

Meer van dit soort plugins vind je onder andere op de QuickLook Plugins List en QLPlugins.

Reacties