Gebruik Evernote om alles wat je je wilt herinneren op te slaan op een manier waarom je het snel weer terug kunt vinden, waar je ook bent door gebruik te maken van de diverse gratis client. Evernote maakt terugvinden gemakkelijk doordat tekst (ook handgeschreven) in afbeeldingen wordt geïndexeerd.

Met de Windows client van Evernote wordt een Clipper geïnstalleerd die reageert op de knop Print Screen op je toetsenbord. Hiermee kun je snel (delen van) het scherm in Evernote opslaan. De opgeslagen screenshots worden ook geïndexeerd en zijn dus vindbaar op teksten die erop voor komen. Als je de Evernote Clipper actief is dan kun je rechts klikken op het scherm om een aantal aanvullende opties te ontdekken.

Screenshots invoeren in Evernote

Meestal wil je een deel van het scherm in Evernote invoeren. Hiervoor selecteer je het gewenste gebied waarna je op het icoon met de olifant klikt (of op ENTER drukt). Je kunt de Evernote Clipper ook weer afsluiten door te klikken op het kruis-icoon (of met een druk op ESC).

Onderdelen van screenshots markeren

Door te drukken op de letter 'd' verandert de muiscursor naar een pensymbool. In deze "drawing mode" kun je onderdelen van het scherm markeren. Met de cijfers 1 t/m 5 kies je een lijndikte en met de cijfers 6 t/m 0 een kleur. De letter 's' activeert de mode "Recognize Shapes" zodat je cirkels, vierkanten, driehoeken en pijlen kunt schetsen die Evernote vervolgens kaarsrecht tekent (je moet ze wel in één keer door tekenen). Helaas biedt het menu geen mogelijkheid voor het invoeren van tekst.

Screenshots op het klembord (clipboard) van Windows plaatsen

Standaard, zonder installatie van de Evernote Clipper, plaatst de knop Print Screen een screenshot van je bureaublad op het klembord (clipboard) van Windows. Met de Evernote Clipper is deze functionaliteit gelukkig niet verloren gegaan en kun je de selectie op het klembord plaatsen met CTRL+C. ALT+PrintScreen plaatst, net als zonder installatie van de Evernote Clipper, alleen het actieve venster op het klembord. Via het menu Tools>Options, tabblad Clipper kun je de Clipper overigens ook aan een andere sneltoets dan Print Screen toewijzen.

Screenshots opslaan op schijf in plaats van in Evernote

Je kunt de selectie tenslotte (in het PNG formaat) op schijf opslaan in plaats van in Evernote. Hiervoor druk je op CTRL+S.

De bovenstaande opties heb ik ook geïntegreerd in mijn eerdere artikel "Overal aantekeningen vast te leggen en terug te vinden met Evernote".

Reacties