Ben je een website aan het ontwikkelen en wil je lokaal testen op je Mac? Leer hoe je dat doet!

Als je het leuk vindt een eigen website te maken wil je deze waarschijnlijk ook af en toe lokaal kunnen testen. Of misschien wil je een klein intranet voor het kantoor. Wat je reden ook is, Een mac biedt standaard goede mogelijkheden om een website te draaien op je Mac.

Let wel op dat dit voornamelijk bedoelt is om een kleine site voor het interne netwerk te draaien. Serieuze websites kun je beter uitbesteden naar een goed hostingbedrijf, of natuurlijk intern draaien op de juiste hard- en software.

Om te beginnen gaan we natuurlijk weer naar het Delen-voorkeurscherm, via Systeemvoorkeuren -> Delen. Zet het vinkje bij 'Webserver' aan en we kunnen beginnen!

In de uitleg van 'webserver' staan al twee adressen gegeven: http://je-ipadres en http://je-ipadres/~je-gebruikersnaam. Als je op één van deze links klikt zul je zien dat deze allebei al een pagina geven. Uiteraard wil je hier je eigen pagina hebben, dus dat gaan we aanpakken!

Als je computer meerdere gebruikers heeft en je iedereen een eigen site wilt laten maken op de computer, kun je de Sites-map in je home directory gebruiken. De bestanden die je hier in plaatst zijn beschikbaar via http://je-ipadres/~je-gebruikersnaam.

Ook voor het testen van een website die je aan het ontwikkelen bent is de Sites-map in je homedirectory handig, omdat de bestanden zich dan gewoon in je eigen map bevinden.

Als je gewoon één website wilt draaien op de computer (bijvoorbeeld een simpel intranet voor het kantoor) kun je er voor kiezen om de bestanden te plaatsen in /Library/Webserver/Documents. Deze website is beschikbaar via http://je-ipadres.

Standaard is het niet mogelijk om technieken als PHP te gebruiken, als je dit wel graag wilt is het mogelijk om PHP als volgt aan te zetten:

  1. Eerst moeten we de terminal openen voor dit klusje. Het geeft niets als je niet bekend bent met de terminal, volg gewoon de stappen. Ga naar "hulpprogramma's" in "Programma's" en open "Terminal"

  2. Type de volgende tekst exact over (of kopiëer en plak): sudo sed 's/#LoadModule php5_module/LoadModule php5_module/' < /etc/apache2/httpd.conf > /tmp/tmp_httpd_conf; cp /tmp/tmp_httpd_conf /etc/apache2/httpd.conf

    Als om je wachtwoord wordt gevraagd kun je gewoon je beheerders-wachtwoord invullen. Als gevraagd wordt of je het bestand wilt overschrijven selecteer je 'ja'.

  3. Nog steeds op de terminal type je het volgende: sudoa apachectl restart. Apache wordt nu opnieuw opgestart, als dit gedaan is zal PHP werken!

Je hebt nu een webserver draaiende op je Mac, inclusief PHP. Hoe je nu een website moet ontwerpen en ontwikkelen valt buiten de scope van deze blog, maar natuurlijk is er iWeb om makkelijk een site te maken!

Reacties