Door het gebruik van het tooltje SmartSleep kun je zelf bepalen welke sluimerstand gebruikt wordt op je Mac.

Al eerder schreef ik over energiebesparing op je Mac en had ik het ook over de zogenoemde 'sluimerstand' op je Mac. De Mac kent echter verschillende methodes om in slaap te gaan:

Sluimerstand

Je laptop gaat in sluimerstand (de huidige status van je laptop wordt opgeslagen in je RAM-geheugen, heeft een beetje spanning nodig)

Veilig

Je laptop gaat in sluimerstand én de inhoud wordt weggeschreven naar je harde schijf, geen spanning nodig.

Als je accu nu helemaal leeggaat kun je de laptop alsnog ontwaken en raak je nooit gegevens kwijt.

Hibernate

De status van je laptop wordt weggeschreven naar de harde schijf, en heeft geen stroom meer nodig. Handig als je accu bijna op is.

Wegschrijven naar harde schijf (hibernate) is minder snel, maar bespaart je op de accu. In het geheugen schrijven betekent snel afsluiten en ontwaken, maar je accu kan leegraken terwijl je laptop in slaapstand is.

Dit betekent voor mij dat ik de hibernate-modus wil gebruiken wanneer de accu leeg begint te raken en anders de gewone sluimerstand. Nu kan dit met wat "terminal-hacking" (gebruik van het commando pmset), maar er is een makkelijkere manier: SmartSleep.

Slim sluimeren

Met dit "preference pane" kun je zelf instellen welke van de bovenstaande sluimerstanden gekozen wordt, maar er ontstaat ook een nieuwe optie: smart sleep.

Bij het gebruik van deze optie kun je een percentage opgeven met een slider. Als je deze bijvoorbeeld op 30 zet wordt hibernate gebruikt als je accu minder dan 30% is, of wanneer je minder dan 30 minuten resterend hebt.

Voor mij de perfecte mix van snelle ontwaaktijd en "veiligheid", omdat m'n accu bijna nooit leeg gaat terwijl de laptop in sluimerstand is!

Reacties