Namen en gezichten onthouden kun je leren.

Je kent dat wel. Kom je iemand tegen, ben je zijn naam vergeten. Altijd zijn naam, nooit zijn gezicht. Hoe komt dat? Eenvoudig; namen slaat het brein in de linkerhersenhelft op, waar taal huist. Rechts ligt het visuele deel vast. En we hebben nu eenmaal een sterke, aangeboren voorkeur voor plaatjes, waardoor de naam altijd het probleem vormt. Een persoon herinneren is dus een dubbele zoekopdracht in je geheugen én vervolgens de resultaten goed combineren.

Hoe kun je voorkomen dat je iemands naam vergeet of op zijn minst minder vaak gaat blozen?

  • Sla heel veel context op wanneer je iemand voor de eerste keer ziet. Leg enkele karakteristieken van de situatie bij die persoon vast, bijvoorbeeld op vakantie in Peru ontmoet, op een congres gezien, bij een vriendin gesproken.
  • Schenk aandacht aan de ander. Met andere woorden, kijk goed wie hij of zij is. Let op lichamelijke kenmerken en koppel die aan de naam en het gezicht.
  • Noem de naam enkele keren bij je ontmoetingen. De ander corrigeert je als je de naam niet goed uitspreekt of niet goed hebt verstaan.
  • Neem in de dagen na de ontmoeting mentaal de persoon een aantal keren voor de geest. Probeer zoveel mogelijk te herinneren van die persoon. Zoek eventueel via het internet extra informatie van die persoon op. Of koppel die persoon aan een van je sociale netwerken. Altijd handig.
  • Probeer niet de naam van iedereen die je tegenkomt te onthouden, maar alleen diegenen die interessant genoeg zijn voor je netwerk.

Het werkt ook de andere kant op. Zorg ook dat je zelf goed bekend bent. Spreek je naam duidelijk uit. Vestig de aandacht op jou tijdens ontmoetingen met anderen. Dat kan vaker dan je denkt, zeker als je van jezelf vindt dat je iets hebt bereikt.

Reacties