Leer sneller typen met een gratis cursus voor kinderen.

Vermoedelijk ben ik niet de enige op Lifehacking die zijn mailtjes, blogs en brieven nog met twee (of misschien vier) vingers typt. Leren typen is helaas niet iets dat standaard op school wordt bijgebracht. En wie gaat er nou tegenwoordig nog eenmaal in de week naar typecursus toe? Als schrijver van kinderboeken merk ik echter dat het tweevingersysteem (als je het een systeem mag noemen...) mij danig beperkt. Het gebeurt namelijk regelmatig dat ik een prachtige zin in mijn hoofd heb, die ik direct aan het virtuele papier wil toevertrouwen. Helaas ben ik halverwege het typen de tweede helft van de zin vaak kwijt, omdat ik alweer drie typefouten heb moeten verbeteren, of omdat ik te langzaam was om mijn eigen gedachten bij te houden. Tijd voor een online typecursus, dus!

Google 'Typecursus' en de online aanbieders vliegen je om de oren, dus er is kennelijk een markt voor. Maar voor mij sprong er direct eentje uit: TypeTopia, een typecursus voor kinderen. De eerste acht lessen bleken gratis en ik besloot mij eraan te wagen onder het motto: als kinderen het leuk vinden, moet ik er toch ook wat mee kunnen.

Wat als eerste opvalt hoezeer de makers hun best hebben gedaan om van het leren typen iets leuks te maken. Alles is in flash gemaakt, met leuke animaties, kekke geluidjes en een diversiteit aan spelletjes. Tussen het leren typen door, mag je continue je vaardigheden oefenen met satellieten goed hangen, autoracen, doolhoven oplossen of het spelletje Snake spelen. Fouten worden keurig bijgehouden en letters waar je moeite mee hebt, worden automatisch opgemerkt en op speelse wijze opnieuw geoefend.

De makers raden aan om niet meer dan 20 minuten per dag te oefenen en ik begrijp waar de waarschuwing vandaan komt. Niet alleen omdat langer typen pijn aan je vingers en polsen begint te doen (leren typen is namelijk tamelijk intensief!), maar ook omdat de spelletjes leuk genoeg zijn om langer door te gaan dan een les. Ook, of misschien wel juist voor volwassenen!

De kosten zijn niet gering, â 149 is misschien marktconform, maar zeker niet goedkoop. Voor wie voor minder geld wil trainen zijn er vele gratis programma's te vinden. Maar als je net als ik extra motivatie nodig hebt om überhaupt te leren typen, is dit een speels alternatief.

Reacties