Tegen treuzelen helpt maar een ding: gewoon beginnen en reële deadlines inbouwen.

Het moet maar eens gezegd worden: slimmere mensen treuzelen vaker. Ze hebben ook de langste lijst met zaken die ze ooit nog moeten doen. Hoe komt dat? Creatieve, slimme en gevoelige mensen zijn in staat allerlei doemscenario’s in gedachten op te roepen wat er allemaal fout kan gaan. Ze zouden ook eens niet perfect functioneren!

Degenen die niet treuzelen zijn vaak ongevoeliger, kunnen risico’s niet goed of verkeerd inschatten en leven vaak ook zorgelozer. Niet echt diep nadenken heeft soms zo zijn voordelen.

Recent onderzoek laat zien dat treuzelen voor een deel is aangeleerd en voor een deel evolutionair bepaald. Om te overleven was directe beloning beter dan op lange termijn een aardige bonus. Via meting van het dopaminegehalte, zeg maar het gelukshormoon, weten we nu ook dat treuzelen echt individueel is bepaald.

Maar er zijn nog meer kenmerken. Gewetensvolle personen treuzelen minder, maar impulsieve personen juist meer! En mensen met faalangst treuzelen meer, net als degenen die nooit tevreden zijn over hun eigen resultaat, als het al ooit afkomt. Er zijn ook mensen die zo vaak lummelen, dat het bij hen, net als autorijden, een automatisme is geworden. Ze willen er wel van af, maar het lukt ze gewoon niet.

De reden om belangrijke zaken uit te stellen is, vreemd genoeg, een beter mentaal leven. Sommigen zeggen bijvoorbeeld dat ze een deadline nodig hebben om echt te kunnen beginnen. Maar wat ze eigenlijk bedoelen is dat ze in zo kort mogelijk tijd die, vaak vervelende, klus willen afronden. De tijd tot ze echt aan die klus beginnen, hebben ze zo voor zichzelf een mentale pauze ingelast. Zo zie je bijvoorbeeld dat mensen die gaan verbouwen, alvast de materialen in huis halen. Zo kunnen ze immers op elk moment beginnen! Of al die boeken die mensen kopen. Ze kunnen die op elk moment ook echt gaan lezen.

De beste oplossing tegen treuzelen blijft nog altijd gewoon beginnen. En haal die deadline gewoon naar voren of bouw meerdere deadlines in.

Reacties