Een nieuwe jaar met nieuwe voornemens. We geven een aantal tips hoe je deze het beste vol kunt houden in 2009.

Een begin van het nieuwe jaar is voor velen ook het achterlaten van oude gewoontes en starten met een schone lei. Elk jaar worden er weer duizenden goede voornemens gemaakt (gaat er nog iemand afvallen?), om een paar weken (dagen? uren?) later al weer te worden verbroken. Hoe kun je je goede voornemens voor dit jaar goed volhouden? We geven een paar tips...

Hou het praktisch

Maak geen onmogelijke of onlogische voornemens. Het halen van je persoonlijke doel(en) is geen competitie en hoeft ook niet eind januari al te zijn behaald. Hou je eigen doelen praktisch en werkbaar

Probeer niet alles tegelijk

Als je 10 ballen in de lucht gooit, is de kans kleiner dat je ze allemaal vangt dan er één in de lucht gooien. Denk niet dat je vanaf 1 januari “even” een gedragsverandering kunt bewerkstelligen die je de afgelopen tientallen jaren hebt opgebouwd. Begin met één doel. Hou de rest op een lijst om later in het jaar (of volgend jaar) aan te pakken.

Doe wat werkt

“If you do what you always did, you’ll get what you always got”. Mensen houden van gewoontes en herhaling. Maar als je hetzelfde gedrag blijft vertonen terwijl je een gedragsverandering wilt bewerkstelligen…tja..dan wordt het lastig. Dus doe wat werkt, niet wat comfortabel of makkelijk aanvoelt.

Werk per week

Kijk niet te ver vooruit. Een tijdspad van vier weken is voldoende om eerste resultaten te boeken. Het laten inslijten van nieuw gedrag kost gemiddeld zo’n 21 dagen. Hou op je kalender je voortgang bij en stel je doelen bij als het nodig is!

Hou het SMART

Een bekende term uit de managementwereld die ook op je persoonlijke doelen van toepassing kan zijn. Hou je voornemens Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Dit geeft meer richting aan je doelen en zorgt dat je beter tussentijds kan bijsturen.

Heb jij goede voornemens of goede tips om je voornemens vol te houden? Laat ze achter in de reacties!

Reacties