Gmail biedt nu ook de mogelijkheid om PDF's uit je e-mails direct online te bekijken. Er zijn echter wel wat restricties aan het gebruik.

PDF's blijven een vreemd soort documenten, vind ik. Aan de ene kant is het prettig om PDF's te ontvangen met opgemaakte onderzoeken, presentaties en de mogelijkheid om gratis boeken weg te geven. Aan de andere kant heb je een apart programma nodig om ze te bekijken, waarbij de standaard Adobe Reader nu niet altijd uitblinkt in snelheid en gemak. PDF's die ik via Gmail ontvang, moet ik ook altijd downloaden om te bekijken, in tegenstelling tot veel andere document-formaten. Maar het is nu ook mogelijk om in Gmail PDF's te bekijken.

Via de link "View" bij je attachment opent de PDF in Google Docs en kun je lezen, zoeken en in-/uitzoomen.

Een test met het openen van ons eBook Upgrade your Life in de viewer laat zien dat hij verrassend snel is. De PDF opent in 5-7 seconden. Tegelijkertijd zijn er ook twee belangrijke restricties: De viewer opent alleen de eerste 100 pagina's en de zoekfunctie is nog beneden de maat. De zoekresultaten worden alleen als highlight in de PDF getoond, maar je vindt nergens de mogelijkheid om direct naar de zoekresultaten te springen. Je zult dus nog altijd zelf door de pagina's moeten bladeren.

Voor korte PDF's is de viewer ideaal, een alternatief voor een volwaardig PDF-programma is het echter (nog?) niet. Daarvoor kun je eens kijken naar Scribd of DocStoc.

Reacties