Maak met uw team een lijst met de leukste en minst leuke dingen en kom tot de verrassende conclusie dat het werk misschien beter iets anders verdeeld kan worden.

Elk team heeft z'n eigen rotklusjes. Er zijn altijd dingen die niemand leuk vindt om te doen - en die dus blijven liggen. Daar valt waarschijnlijk weinig aan te doen.

Maar waarschijnlijk heb je ook rotklusjes te doen, waarvan je helemaal niet weet of je collega's daar ook een hekel aan hebben, of dat zij dat misschien juist wèl leuk vinden (hoe ongelooflijk het ook klinkt).

Een paar maanden geleden heb ik ons administratieve team uitgenodigd om een top- en bottom-lijst te maken. Ieder van hen leverde een lijstje in met de vijf dingen die hij of zij het allerleukste vond om te doen, een lijst met de vijf dingen die het minst leuk waren (de rotklusjes) en een lijstje met maximaal 5 dingen waarvan het leuk zou zijn als die er in de toekomst nog bij zouden komen.

Ongelooflijk. De één vindt Googlen verschrikkelijk, de ander vind het prima om een uurtje te zoeken naar een bepaald product, een website, of informatie die verstopt is over allerlei verschillende sites. De één zit graag aan de telefoon, de ander helemaal niet.

Nu we dat op een rijtje hebben, kunnen we daar rekening mee houden. De Google-klusjes gaan naar degene die dat leuk vindt, het bellen laten we graag over aan onze telefoonliefhebber.

Simpel, maar het maakt voor zover dat kan ieders werk weer een stuk leuker.

Reacties