We krijgen het steeds drukker. Afwasmachines en magnetrons in huis, spreadsheets, e-mail en internet op het werk, ze lossen je tijdproblemen niet op. Tijd dus om er zelf iets aan te doen! Dat kan in 10 stappen.

Ook al staan onze levens bol van de tijdbesparende apparaten, we krijgen het alleen maar drukker. Afwasmachines en magnetrons in huis, spreadsheets, e-mail en internet op het werk: ze lossen je tijdproblemen niet op. Dat betekent dus dat je het zelf moet doen!

Claim je eigen tijd, en beslis vanaf nu om minder tijd aan je werk te besteden. Hoe?

1. Verminder je werkuren

Geef jezelf een afgemeten hoeveelheid tijd om elke dag en elke week te werken, en hou je eraan. Je zult merken dat je productiever wordt in de tijd dat je wel werkt, omdat je efficienter bent. Om je te helpen je aan die tijden te houden, plan je niet-werkafspraken. Liefst een half uur na je werkdeadline. Zou je bijvoorbeeld stoppen om 16.00 uur, plan dan een afspraak bij de kapper, de tandarts, met je kinderen of partner om 16.30 uur. En hou je eraan! Probeer je werkweek te verkorten met een halve of hele dag. Je blijkt die uren best te kunnen missen op het moment dat je je werk effienter doet.

 2. Werk vanuit huis

Steeds meer mensen werken een of meerdere dagen vanuit huis. Je spaart tijd door de files te vermijden, en je bent productiever doordat je niet gestoord wordt. Twijfelt je baas erover, maak dan een voorstel waarin je aangeeft hoeveel productiever je bent, en hoeveel geld je bespaart door niet te reizen. Regel in inlogmogelijkheid bij je bedrijf. Geef ook aan dat het niet erg is om niet altijd in contact te staan met je collega's. Minder onderbrekingen zorgen voor meer focus en op die manier krijg je meer werk voor elkaar.

3. Hou je aan vaste e-mail- en RSS-tijden

De verleidingen van e-mail en RSS zijn groot. Laat je niet leven door je e-mail. Stel grenzen voor jezelf, werk een uur en check dan je mail. Nog beter: lees je mail op vaste tijden. Het is niet erg om niet continu in verbinding te staan met de buitenwereld.

4. Zorg voor focus!

Als je minder werkt, zorg dan dat je beter wordt in dingen voor elkaar krijgen. Dat betekent dat je moet stoppen met multitasken. Maak iets af voordat je aan een andere taak begint. Ga geen koffie halen, roken, mailen of bellen voordat je klaar bent met je taak. Probeer in de beroemde flow te raken, door een uitdagende taak gedurende langere tijd geconcentreerd te doen.

5. Werk in tijdblokken

Een taak neemt vaak zoveel tijd in beslag als je ervoor gereserveerd hebt. Als je jezelf 30 minuten geeft om iet te doen, dan duurt 't ook 30 minuten. Klinkt misschien vreemd, maar het werkt. Als je taak veel te groot is om in een tijdblok van 30 of 60 minuten te doen, hak hem dan op in kleinere stukken en stel daar een tijdblok voor in.

6. Doe vooral de grote taken die het meest opleveren

Wat is, van alles dat je moet doen, het belangrijkst? Niet datgene dat het meeste tijd kost, of datgene wat je het minst graag doet. De belangrijkste taak is de taak die je het meest oplevert (gemeten naar jouw functie of werk). Dus als je freelance journalist bent, is dat het artikel dat in verhouding het best betaalt. Met de dingen eromheen kun je vaak erg druk zijn, zonder dat het je iets oplevert. Wil je minder werken, focus dan op de taken die je het meeste opleveren.

7. Besteed de rest uit

Als een taak of project je weinig oplevert, doe het dan niet. Geef het aan iemand die het werk nodig heeft. Doe de dingen die jij niet per se zelf hoeft te doen niet zelf. Of doe ze helemaal niet meer, als ze niet echt belangrijk of nodig zijn.

8. Verminder je verplichtingen

Waarschijnlijk heb je veel te veel op je bord liggen. Verminder je verplichtingen door vaker nee te zeggen. Als het je regelmatig allemaal teveel wordt, zorg dan dat je minder hoeft te doen.

9. Zet je computer uit

Als je je echt wilt concentreren, zet dan je computer uit. Natuurlijk, je hebt 'm nodig voor je werk, maar echt niet altijd. Je pc zorgt er namelijk voor dat er altijd iets interessants te lezen valt of te e-mailen. Werk je vanuit huis, zet je computer dan in het weekend overdag uit.

10. Verander van baan

Kun je de bovenstaande tips met de beste wil van de wereld niet toepassen in je huidige werk, overweeg dan om van baan te veranderen. Is je baan echt zo belangrijk dat je er 40 uur per week aan moet besteden? Misschien kun je minder werken door hetzelfde geld in minder uur te verdienen. Of kun je met minder geld toe dan je denkt. Kijk kritisch naar waar je mee bezig bent, laat je niet leven door het patroon waarin je nu zit.

(Foto: Nattu)

Reacties