Zowel voor Mac als PC zijn er handige programma's om snel blokken tekst automatisch te typen door een afkorting te gebruiken. We zetten er vijf op een rij.

We schrijven allemaal dagelijks teksten op een computer. Of het nu emails zijn, offertes, brieven of je bent bezig met een boek.Het meest vervelende is om repeterende teksten steeds te moeten typen of te moeten knippen en plakken uit eerdere berichten. Gelukkig zijn er kleine applicaties waarmee je snel en eenvoudig blokken tekst kunt automatiseren. Of het nu om je signature gaat of een helptekst die naar meerdere ontvangers moet. Heb je zelf een goede tip die er niet bij staat? De reactiepanelen staan open voor je.

Autohotkey

Autohotkey (Windows, gratis) is niet direct het meest visueel vriendelijke programma. Maar als je de programmeertaal en de macro's eenmaal doorhebt, kun je zelf erg snel blokken tekst aan een afkorting of een toetscombinatie koppelen. Zo zorgt de code

::mvg::Met vriendelijke groet
er voor dat elke keer als je de tekst mvg intypt, deze automatisch wordt gewijzigd in "Met vriendelijke groet". Je begrijpt dat je dit enorm kunt uitbreiden.

Textexpander

Textexpander (Mac, $29,95) is een Mac applicatie om veelgebruikte stukken tekst makkelijk te typen. Daarnaast biedt TextExpander ook Snippetgroups voor HTML en CSS code aan.

Fingertips

In Fingertips (Windows, gratis) zit de optie om Fingertype aan te zetten. Hiermee kun je direct brokken tekst afkorten en sneller in je document plakken. Taco Oosterkamp heeft een fraaie handleiding geschreven waarin je stap voor stap leert je afkortingen te maken.

Typeitin

Met Typeitin (Windows, $19,95) werk je niet direct met afkortingen maar met buttons. Achter deze buttons zitten de meestgebruikte stukken tekst. Dit kunnen ook weer emailhandtekeningen, formuliervelden en wachtwoorden zijn. De Pro-versie biedt de mogelijkheid om teksten over een netwerk met elkaar te delen.

Activewords

Naast tekstvervanging kan Activewords (Windows, $50,00) nog zoveel meer. De rijke scripttaal zorgt er voor dat je de taken op je Windows PC sneller en efficiënter kunt doen. De tekstvervanging werkt prima in alle programma's. Het opnemen en opslaan van tekstblokken gaat sneller en intuïtiever dan met Autohotkey, maar de prijs is er ook naar. Activewords kun je wel 60 dagen geheel kosteloos uitproberen.

Gebruik je zelf een ander programma op Windows, Mac of Linux? Of op je mobiel? Wat zijn jouw favoriete tekstvervangings-afkortingen? We zijn benieuwd, laat het ons weten in de reacties!

(Foto: Watchreport)

Reacties