Doe je sommige dingen toch steeds zelf maar even, in plaats van ze te delegeren aan een medewerker, omdat jij het nou eenmaal zelf sneller kunt?

Delegeren is handig, maar veel dingen kun je als ondernemer of leidinggevende veel sneller zélf even doen.

In zo'n situatie kost delegeren domweg meer tijd en dat is onhandig, want je wilt nou juist iets uitbesteden om daarmee zelf kostbare minuten te besparen.

Dit is een mooi voorbeeld van de spanning tussen de korte termijn en de lange termijn. Wanneer je je medewerker instructies geeft, traint, inwerkt of begeleidt met het klusje wat hij of zij nog niet kan, is dat een mooie investering voor de wat langere termijn. Zodra hij of zij het onder de knie heeft, kun je voortaan dat soort klusjes wél delegeren en alsnog tijd besparen.

Maar op korte termijn kost het inwerken natuurlijk wel (veel) tijd. En die tijd heb je niet altijd beschikbaar op het moment dat de taak gedaan moet worden. Dus doe je het deze ene keer toch nog maar even zelf.

Lang leve het DingenDieIkHadWillenDelegeren mapje

Ik heb in Outlook een nieuwe map aangemaakt (Ctrl+Shift+E) met de titel 'DingenDieIkHadWillenDelegeren'. Alle taken die ik zelf heb gedaan, maar waarvan ik eigenlijk vind dat ze had moeten kunnen delegeren, kopiëer ik even naar dat mapje. Zo bouw ik in de loop van een paar weken een prachtig lijstje op met taken waarop ik andere mensen wil inwerken als er even tijd is.

Als het dan iets rustiger is (tijdens m'n Wekelijks Onderhoud bijvoorbeeld) kan ik even door dat mapje kijken om te beslissen welke inwerkklussen ik voor de komende weken wil inplannen.

En ja, dat kan natuurlijk ook prima op papier, of in willekeurig welk e-mail- of takenprogramma.

Reacties