Ubiquity is een gratis Firefox-extensie om de tussenstappen van het informatiedelen te vergemakkelijken.

Mozilla Labs heeft de afgelopen dagen het eerste prototype vrijgegeven van Ubiquity. Dit is een gratis commandocentrum in je browser om diverse handelingen en het delen van informatie te vergemakkelijken. Gebruikers van Quicksilver en Launchy zullen de overeenkomsten met Ubiquity snel zien. In een geopend browservenster start je met de sneltoets Control-Spatie Ubiquity op. Je kunt dan diverse commando's uitvoeren zoals een webpagina naar iemand mailen, een deel vertalen of direct een afspraak in je Google Calendar zetten. Mozilla Labs heeft een commandolijst in de applicatie ingebakken zodat je zelf wat kunt testen met de mogelijkheden. Meer informatie en tips vind je na de klik.

Mijn eerste indruk is positief maar duidelijk nog een prototype. Emailen werkt niet even soepel en sommige commando's zijn wel erg omslachtig. Om nu het commando "close-tab" in te typen inclusief de naam van het tabblad in plaats van Ctrl-W om een tabblad te sluiten vind ik wel erg omslachtig. Aza Raskin, de ontwikkelaar, kan zich daar wel in vinden:

It’s hard to know what you can and can’t type. It’s certainly something I don’t think everyday users would be comfortable with. Yet kernel of the idea is right. It needs thought and a lot of refinement. We’ll need your help to shape the future in the web.
Een fraaie toevoeging zijn de mogelijkheden in het contextmenu onder de rechtermuisknop. Hiermee heb je ook alle commando's tot je beschikking bij een geselecteerde tekst. Je beschikbare commando's kun je opvragen via Ctrl-Spatie (opstarten Ubiquity) met "comm".Of, als je in Firefox kijkt, klik hier om je lijst te zien.Via de URL about:ubiquity kom je in  het instellingenvenster van Ubiquity, waar je eventueel zelf een nieuwe hotkey kunt instellen.

Ubiquity komt met een ingebouwde editor om zelf je commando's te maken. Op de wiki kun je een handleiding voor de commando's vinden en een lijst met commando's "in het wild". Eigengemaakte commando's kun je weer publiceren op je site of weblog waarbij Firefox automatisch deze herkent en je vraagt of je wilt abonneren op deze commando's.Hierbij krijg je nog wel een duidelijke waarschuwing of je zeker weet of je een commando wilt publiceren.Lees hem goed en gniffel even om de grootmoeder-waarschuwing...

Dit kan interessante nieuwe diensten opleveren voor websites om zo hun informatie te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan een prijsvergelijker van bv Bol.com waarmee je direct bij de concurrent de prijs van Bol.com kunt opvragen.

Het is natuurlijk wachten tot er commando's komen om bv nieuwe ideeen aan Evernote of je online takenlijst toe te voegen. Kom je deze tegen? Waarschuw ons in de reacties!

Ubiquity is duidelijk nog een eerste versie, maar de potentie in deze nieuwe manier om het web te verbinden is enorm. We kijken met spanning uit naar nieuwe releases en gaan in de tussentijd zelf eens aan de slag met de editor...

Update: Als je Ubiquity hebt geïnstalleerd zie je nu bovenin je browser een commando installeren om in de tagcloud van Lifehacking.nl te zoeken!

Reacties