De nieuwe versie van Firefox biedt fraaie nieuwe eigenschappen zoals de Smart Bookmarks. Hiermee kun je snel en eenvoudig je bookmarks beheren.

De nieuwe versie van de browser Firefox is al een tijdje gratis te downloaden en voor bookmarkverzamelaars is dat zeker de moeite waard. Eén van de fraaie nieuwe eigenschappen van de browser zijn de Smart Bookmarks. Hiermee kun je snel en eenvoudig je bookmarks aanmaken, beheren en via smart folders zelfs dynamisch folders met bookmarks te maken. In deze gids geven we een overzicht van de meest interessante nieuwe functies voor bookmarking in Firefox.

Tags

Het ontwikkelteam heeft goed gekeken naar de social bookmarkingsites als del.icio.us, nu Firefox ook tags ondersteunt in haar bookmarks. Als je een site bezoekt die je vaker wilt bezoeken, dan kan het zeker geen kwaad om hem te taggen of te labellen met voor jou handig te onthouden woorden. Deze tag wordt namelijk als shortcut in de adresbalk gebruikt. Dus stel dat je onze site tagt met "geweldig" dan zal het typen van "geweldig" in de adresbalk onze site als één van de eerste zoekresultaten tonen in het dropdownmenu. De tagfunctie onthoudt welke tags je eerder hebt gebruikt en vult automatisch je tags aan terwijl je typt. Als laatste kun je met het kleine driehoekje naast het tagveld alle eerder ingevoerde termen zien, zodat je ook op die manier snel een keuze kunt maken.

Snel bookmarken

Wil je snel een pagina in je favorieten, klik dan éénmaal op de ster in de adresbalk. De bookmark komt nu in de map "Ongesorteerde bladwijzers" die je op een later moment altijd weer zelf kunt ordenen. Door twee keer op de ster te klikken krijg je een menu waarin je de bookmark een map en tags (labels) kunt toewijzen. Uiteraard werkt dit ook met een sneltoets: Ctrl+Shift+L.

Smart bookmarks en folders

Smart bookmarks zijn een erg krachtige nieuwe toevoeging aan Firefox. Je kunt mappen maken met bladwijzers die gedurende je surfsessies worden geupdate. Denk bijvoorbeeld aan de tien meestbezochte pagina's, de meestbezochte bookmarks of de meestbezochte pagina's in een specifieke site. Hiervoor is enige kennis van scripting vereist. Cybernetnews heeft een zeer uitgebreide handleiding hoe je deze bookmarks kunt instellen terwijl MozillaZine een complet overzicht heeft van de querymogelijkheden in de Smart Bookmark. Zo kun je met de code "place:folder=5" als query een smart bookmark maken met alle ongesorteerde bookmarks (zie tip 2) zodat deze ook direct zichtbaar zijn in je bookmarkmenu.

Smart folders zijn vergelijkbaar in te stellen maar iets sneller te doen. Via Ctrl+Shift+B of "Organize bookmarks" kom je in het bookmarkvenster. Rechtsboven kun je zoeken op trefwoorden. Hierbij kun je kiezen om in je bookmarks of in je surfgeschiedenis te zoeken. De resultaten kun je opslaan in een Smart Folder. Als in je bookmarks of in je surfgeschiedenis een nieuwe site wordt toegevoegd die overeenkomt met je zoekterm, dan zal deze automatisch worden toegevoegd aan de resultaten.

Aangezien deze functionaliteiten nog nieuw zijn, is het nog verre van perfect. Zo kun je eenmaal ingesteld Smart Bookmarks of Folders naderhand niet meer wijzigen. Je kunt ze alleen verwijderen en opnieuw instellen.

Import/export bookmarks

Firefox ondersteunt al langer de mogelijkheid om bookmarks op te slaan en te exporteren. In de nieuwe versie is dit ook toegevoegd in het bookmarksmenu (Ctrl+Shift+B) zodat je snel een eenvoudig al je bookmarks naar je computer kunt exporteren en bv een online backupservice. Zo kun je na een crash je bookmarks weer makkelijk terugzetten.

Verschil met del.icio.us en andere bookmarkservices?

Als je al gebruik maakt van Del.icio.us, Ma.gnolia.com of een andere online bookmarkservice kun je je afvragen waarom je Firefox ingebouwde bookmarkservice zou gebruiken. Del.icio.us heeft een formidabele Firefox extensie die veel van bovenstaande opslagmethoden al in zicht heeft. Persoonlijk vind ik het taggen in Firefox en daarmee makkelijk vindbaar maken van bookmarks in de adresbalk een erg interessante toevoeging die de anderen niet hebben.De Smart Bookmarks en Smart Folders kunnen je inzicht geven in je surfgedrag en je surfgeschiedenis handig ordenen. Al denk ik dat deze nog wel verder moeten worden ontwikkeld voor ze een volwaardige functionaliteit zijn.

Maak je nog geen gebruik van online bookmarkservices of ben je niet geïnteresseerd in het sociale aspect van die diensten, dan is de nieuwe bookmarkfunctie van Firefox zeker de moeite van het proberen waard!

Reacties