Ook last van goede ideeën op de verkeerde plaats en de verkeerde tijd? Getting Things Done reikt een systeem aan om tijd en ruimte te overstijgen.

Hoe creatiever je werk, hoe groter de kans dat je goede ideeën krijgt, maar op de verkeerde plaats. Wat doe je dan? Het zou toch lekker zijn als je al die ideeën gewoon kunt gebruiken zonder ze te vergeten.

Het afwerken van een bestellijst, het inboeken van nieuwe facturen of het zetten van een pot thee is redelijk afgebakend. Je weet wanneer je eraan begint en je weet wanneer je klaar bent.

Maar wanneer ideeën en problemen een grotere rol gaan spelen in je leven, of wanneer de klus waar je mee bezig bent langer duurt en ingewikkelder wordt, is de kans groot dat je onderbewuste een grotere rol gaat spelen. Hij kan je helpen aan creatieve ideeën en oplossingen. En je onderbewuste trekt zich niet zoveel aan van afgebakende momenten.

Maar het kan ook gaan een heel simpele dingen. Dat je in een vergadering zit en ondertussen bedenkt, dat je nog een cadeautje moet kopen voor iemand. Of andersom: dat je in de winkel staat te wachten voor de kassa, en ondertussen bedenkt welk issue je nog in wilt brengen voor de agenda van de volgende vergadering.

Wat doe jij met dat soort ideeën?

Als je dat soort gedachten eenvoudigweg weer laat verdwijnen door het afvoerputje van je geest, blijven het zogenaamde 'open loops'. Die open loops zorgen voor stress. En ze maken je onrustig, zodat je hoofd nooit werkelijk leeg zal zijn.

In "Getting Things Done" vallen deze ideeën onder het verzamelbegrip 'stuff'. En alle stuff moet je op de een of andere manier in je systeem inbrengen en verwerken (verzamelen, beslissen, organiseren, doen). Zodat het niet meer in je hoofd zit en je lekker creatief kunt blijven.

Dus wat doe je dan wel?

  • Zorg er bijvoorbeeld voor, dat je altijd een opschrijfboekje bij je hebt, en een goed schrijvende pen of potlood. Het voordeel van een potlood is dat de inkt nooit opraakt. Het nadeel van een potlood is dat je er niet meer mee kunt schrijven, zodra de punt eenmaal is afgebroken. Zelf gebruik ik mijn opschrijfboekje vooral voor de meer creatieve aantekeningen. Niet echt voor de dingen die ik wil gaan doen, daar heb ik m'n telefoon voor. Met andere woorden: ik heb mijn opschrijfboekje altijd bij me, maar het is geen 'stuff-bakje' in mijn systeem. Maar voor jou kan dat prima werken. Eén opschrijfboekje van 1 euro 95 is waarschijnlijk de meest rendabele investering als je wilt onthaasten.
  • Zorg er ook voor, dat je volgende mobiele telefoon een toetsenbord heeft. Met een compleet QWERTY toetsenbord op je mobiel wordt het lekker simpel om korte aantekeningen vast te leggen. Als die telefoon dan ook nog communiceert met je computer is het helemaal geweldig. Dan kun je korte aantekeningen maken in de telefoon en die verder uitwerken met je gewone, uitgebreide toetsenbord, zodra je weer achter je bureau zit. Ik gebruik mijn telefoon praktisch nooit voor het versturen van uitgebreide e-mail's, maar wel zeer regelmatig voor het maken van korte aantekeningen en het vastleggen van afspraken. Als ik iemand iets toezeg, zet ik die afspraak in m'n telefoon, zodat ik er niet meer over na hoef te denken maar wel zeker weet dat ik het ga doen. Dat laatste is belangrijk om ontspannen, en tevens betrouwbaar te zijn.
  • Koop een voicerecorder als je vaak in de auto zit. Of zorg ervoor, dat zo'n functie óók in je mobiel zit. De auto, de fiets en de douche zijn nou eenmaal de beste plaatsen om op nieuwe ideeën te komen. In de auto is het lastig om aantekeningen te maken op papier en tegelijkertijd veilig te sturen. Toch wil je ook dan dit soort gedachten niet in je hoofd moeten houden. Inspreken is dan de manier. Het nadeel van inspreken is, dat je je aantekeningen niet meteen kunt nalezen. Er moet nog een vertaalslag gebeuren voordat je je gedachten op papier of in je computer hebt. Wat dat betreft zijn de eerste twee alternatieven een stuk overzichtelijker.

Even trainen

Als je jezelf traint om dit soort invallen, spontane gedachten, brainwaves en eureka-momenten fanatiek meteen vast te leggen, ga je waarschijnlijk merken dat je onderbewuste je daarvoor beloont. Elke keer dat je zo'n gedachte dumpt op papier, krijg je meer ruimte in je werkgeheugen om op nóg meer goede ideeën te komen.

En je merkt op langere termijn, dat je sowieso vaker goede ideeën krijgt - en dat je ze ook niet meer vergeet, terwijl het in je hoofd tóch lekker rustig blijft!

(P.S. Onder de douche is dit misschien wel het ideale gereedschap: notitiebord voor duikers.)

Reacties